2014-10-22 02:29:51• hírek • Blikk.hu

73. születésnapját ünnepelte Jankovics Marcell

Több szempontból is különleges a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth- és Balázs Béla-díjas művelődéstörténész-rajzfilmes 73. születésnapja, és ebben egy műtét is szerepet játszik, de 56-os élményeiről is őszintén beszélt.


Kedden ünnepelte a születésnapját. Boldogan telt?

- Nem is tudom. Nem volt jó évem, ellopták az autómat, és át kellett esnem egy súlyos műtéten, de még a kórházban is élményekkel gazdagodtam, mostanra pedig majdnem teljesen helyrejöttem. Az idén az unokaöcsémmel költöm el a születésnapi vacsorát, mert a feleségem elutazott Iránba, viszont már virágról és ajándékról is gondoskodott.

Miféle élmény érte a kórházban?

- A horoszkópomban a Vénusz áll az aszcendensemen, és a feleségem megnézte, a műtét napján is ott volt, sőt a kórterem kelet felé néző ablakából rá is láttam. Valósággal ragyogott rám. Még szükségem lesz az erejére, mert a múlt héten a Magyar Művészeti Akadémia alelnökévé választottak, mellette könyveken dolgozom, a Magyar szentek című tévésorozatot is folytatom, de külön öröm, hogy szlovák nyelven is kiadnak ötöt abból a nyolc albumból, amelyet Méry Gábor fotóművésszel készítettünk felvidéki templomokról.
Miként gondol 56-ra?

- Bánatosan, mert 15 évesen már szerettem volna harcolni, de csak decemberben jöhettem fel Pestre Pannonhalmáról. Döbbenettel, egy aluljáróban ugyanis néhány kommunista plakátot leköptem, és utólag tudtam meg, ezért bíróság elé állíthattak volna. Rémes érzések is kavarognak bennem, mert bár 1950-ben bebörtönzött édesapám 56 októberében kiszabadult, de ronccsá gyötörték. Agyvérzést is kapott a fogságban, borzasztó állapotban volt. Most is látom, ahogy zokogva jön felém, és sírunk egymás karjában.

A Blikk.hu portálon további bulvár hírek várnak önre!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: