2010-11-16 09:34:04• hírek • MTI

72 évesen is gyereket vállalna

Akár egy újabb gyermek kihordását is vállalná az a 72 éves román asszony, aki hat évvel ezelőtt a világ legidősebb kismamája lett, mikor világra hozta első gyermekét.

Adriana Iliescu elmondta, a Nagy-Britanniában folytatott legújabb mesterséges megtermékenyítési eljárások keltették fel benne a reményt egy újabb gyermek kihordására. A mindenre elszánt brit szakemberek ugyanis egy 70 éves asszonyt is bevontak a kísérletekbe - olvasható a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadásában.

Az egykor szintén mesterséges megtermékenyítés révén teherbe esett romániai asszony 2005 januárjában nyerte el a világ legidősebb kismamájának címét, mikor 66 évesen megszülte első gyermekét, a ma már 5 esztendős Elizát. A rekordot azóta egy indiai asszony tartja. A 70 esztendős Rajo Devi 2008 novemberében adott életet kislányának. 

"Orvosilag lehetséges a dolog. Tudom, hogy Angliában egy 70 esztendős nő is részt vesz a kísérletekben. Jól érzem magam és egészséges vagyok. Nem tartom kizártnak, hogy a jövőben akár még egy gyermeket szüljek, de egyelőre nem sürget az idő" - nyilatkozta a The Daily Mail brit napilapnak az íróként és részidős egyetemi tanárként tevékenykedő Iliescu, aki kislányával együtt egy két hálószobás lakásban élő Bukarestben.

Azoknál a nőknél, akik az ötvenes-hatvanas éveikben vállalkoznak a szülésre, nagyobb valószínűséggel jelentkezhetnek olyan komplikációk, mint a magas vérnyomás, a cukorbetegség, vagy a császármetszés - mutatták ki tanulmányok. Az idősebb korban várandós nők esetében nagyobb valószínűséggel fordulhat elő, hogy a gyermek koraszülötten jön a világra, vagy kialakul az úgynevezett preeclampsia, amelynek a vészesen magas vérnyomás a legjellemzőbb tünete és mind az anyát, mind a magzatot komolyan veszélyezteti.

Minden kockázat ellenére azonban Nagy Britanniában egyre nagyobb népszerűségnek örvend a "késői" szülés. A brit statisztikai hivatal adatai szerint a 2007-ben 1091 nő vállalkozott arra, hogy 45 évesen, vagy annál idősebb korban hozza világra gyermekét, míg 1995-ben csupán 540 hasonló korú nő vállalkozott szülésre.


Ma már 5 éves az idős hölgy gyermeke, Eliza.
Ma már 5 éves az idős hölgy gyermeke, Eliza


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: