2016-07-06 13:47:55• hírek • Szatmár.ro

70 éves érettségi találkozó is lesz az idei Véndiáktalálkozón

Alig vannak már szabad asztalok, viszont rengeteg kerek évfordulós találkozót tartanak az idei, 25. alkalommal megtartott véndiáktalálkozón. Az eseményt könyvbemutatók és kiállításmegnyitók teszik színesebbé. A negyed évszázados évfordulóra a szervezők egy könyv kiadásával is készültek, amelyben válogatás látható az elmúlt 25 év fotóiból.

Szerdán délben tartott sajtótájékoztatót a Véndiákszövetség vezetősége, a közelgő Véndiáktalálkozó kapcsán. A kétnapos esemény programját már a Facebookon nyilvánosságra hozták, most a kísérőrendezvényekről beszéltek kicsit bővebben.

Az idei, július 15-16-án tartott jubileumi véndiáktalálkozó keretében, a szombati nap folyamán nyílik meg Szodoray Parádi Hajnalka szatmárnémeti képzőművész festményekből és szobrokból álló kiállítása. Valamivel később, de ugyanaznap a Szatmárnémetiből elszármazott, jelenleg Németországban élő Kondrák Margit festményeiből is tárlatot nyitnak. "Sok véndiáktalálkozó résztvevője volt Petkes József. Az idén elhunyt képzőművész az idei találkozón egy emléksarkot kap" - mondta Gönczy Gábor VDSZ-elnök.

Az esemény keretében mutatják be Elek György újságíró Aki nekem virágot álmodott című, prózaverseket tartalmazó kötetét. Bodó Barna az Erdélyi Magyar Civil Évkönyv bemutatójával érkezik Szatmárnémetibe - a könyv az Erdélyben megrendezett ünnepségek, fesztiválok és sokadalmak esettanulmányait tartalmazza. A tervek szerint a Véndiáktalálkozón mutatják be a Szatmár Megyei Tanács támogatásával három havonta megjelenő Sugárút kulturális folyóirat legújabb lapszámát is.

A 25. Véndiáktalálkozó alkalmával jelenik meg a találkozók negyed évszázadának krónikája Véndiáktalálkozók 25 éve Szatmárnémetiben címmel. A dokumentumkötet rengeteg információt vonultat fel az eddig megtartott találkozókról. A kiadvány dvd-melléklete a Véndiáktalálkozók két és fél évtizedes történetének legreprezentatívabb fotóit tartalmazza.

Az előrejelzések szerint a idei eseményen még 70 éves érettségi találkozót is tartanak, és úgy tűnik, hogy Szatmárnémeti jelenlegi három magyar gimnáziumának a véndiákjai is a felvonulók között lesznek. "A Véndiáktalálkozó nem csak az egykori kölcseysek találkozója, hanem mindenkinek szól, aki magyar nyelven végezte tanulmányit Szatmárnémetiben" - mondta Gönczy.

A találkozón most két testvér véndiák baráti kör is részt fog venni. Kolozsvárról az Apáczai Csere János Elméleti Líceum, Székelyudvarhelyről pedig a Tamási Áron Gimnázium véndiák-szervezetének a képviselői is Szatmárnémetibe látogatnak.

A találkozó szervezése egyébként nagyon jól halad, aki szeretne még asztalt fogalni a Református Gimnázium udvarán tartandó programra, azok jól teszik, ha sietnek, mert már alig vannak szabad helyek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: