2009-07-30 16:20:45• hírek • Szatmár.ro

65 éve történt

A második világháború  roma áldozatairól emlékezik meg a világ augusztus 2-án. A Magyar Televízió hírműsoraiban kiemelt figyelemmel kíséri a nemzetközi emléknap eseményeit,  kisebbségi adásaiban pedig a mai hétköznapokat, a békés együttélés példáit mutatja be.

Augusztus 3-ától  majdnem egy héten át kiemelt helyet kapnak a közszolgálati televízió kisebbségi műsoraiban a romák életével foglalkozó témák. Az összeállítás tragikus eseményre emlékeztet: az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban 1944. augusztus 2-án éjjel számolták fel végleg az úgynevezett cigánylágert, és küldtek háromezer embert, köztük gyermekeket, nőket a halálba. A második világháború ideje alatt több százezer romát gyilkoltak, az áldozatok száma még ma sem ismert pontosan.

A roma közösségek emlékezetében kitörölhetetlen nyomot hagyott a népirtás, a többségi társadalomból azonban sokan nem tudnak honfitársaik tragédiájáról. A roma holokauszt nemzetközi emléknapja 1972 óta szolgál mementóként, augusztus 2-án minden évben megemlékezések, koszorúzások tekintenek vissza az embertelen korra. Daróczi János kiemelt szerkesztő munkája nyomán, a Magyar Televízió tizenöt éve minden évfordulón felidézi, hogy a gyilkos eszméknek roma áldozatai is voltak.

„Idén, a 65. évfordulón a nemzetiségi műsorok szerkesztői nem a múltbeli tragédiára helyezik a hangsúlyt, hanem a közös sorsunk eseményeit, a békés együttélés mindennapjait dolgozzák fel - avat be a kezdeményezés részleteibe Klein Judit vezető szerkesztő. A nézők bepillanthatnak kis közösségek életébe, ellátogathatnak velünk például a Kőszeg melletti Szakonyba, a Maros-parti Magyarcsanádra vagy a Dráva menti településekre."

A tematikus hét szellemében készített nemzetiségi műsorokat augusztus 3-ától 6-áig, hétfőtől csütörtökig 14.15 és 14.45 órától vetíti az m1. Az m2 a rákövetkező héten hétfőtől péntekig reggelente, a Nap-kelte után megismétli az adásokat 10 és 10.25 órai kezdéssel. A roma holokausztról az MTV hírműsorai is megemlékeznek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: