2020-05-17 08:00:47• hírek • Agerpres

657 személy fertőződött meg koronavírussal az állami szociális rendszerben élő személyek közül

Március 10-e és május 14-e, a szükségállapot lejárta közötti időszakban 657 személy fertőződött meg az új koronavírussal az állami szociális rendszerben élő személyek közül, ezek között 17 gyermek van; és 122 idős személy, illetve fogyatékkal élő felnőtt halt meg COVID-19-ben, tájékoztatott szombaton a fogyatékkal élő személyek és gyermekek jogait védő országos hatóság (ANDPDCA).

Az intézményes rendszerben élőknek 0,2%-a halt meg COVID-19 következtében - azaz 122 idős személy, illetve fogyatékkal élő felnőtt -, és 657 személy fertőződött meg a vírussal, köztük 17 gyermek. 436 személy már felgyógyult, áll a hatóság szombaton kiadott közleményében. Az ANDPDCA szerint ugyanakkor 360, a rendszerben dolgozó alkalmazott fertőződött meg, ketten meghaltak. A leginkább sújtott megyék Suceava, Galac és Neamţ, mondja még a hatóság.


A Romániában koronavírus következtében elhalálozottak mintegy 10%-a került ki az idősotthonok és fogyatékkal élő személyeknek otthont adó intézmények lakói közül került ki, állítja még a hatóság, amely szerint ez az arány sokkal alacsonyabb, mint más európai országokban, és ez az idejében meghozott korlátozó intézkedéseknek köszönhető.


A szükségállapot első felében a szociális rendszer védőfelszerelés hiánnyal küzdött, de később megoldódott ez a helyzet, mutatott még rá a hatóság.


Az ANDPDCA szintjén március 10-én válságstábot létesítettek, amely biztosította a koronavírus által előidézett krízis koordinálását és megfelelő kezelését az egész rendszerben, idézi még a közlemény Mădălina Turzát, a hatóság elnökét. 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: