2017-05-18 16:38:40• hírek • Kocsis Zoltán

65.000-szer több a baktérium a mintában, mint a megszabott határérték

A Magyarországon és az Európai Unió valamennyi országában megszabott határértékeket jóval meghaladó szennyezettségi szintet állapított meg a független akkreditált magyarországi laboratórium, ahol Baranyi Krisztina megvizsgáltatta a május 3-án a Szamosba ömlő szennyvízből vett vízmintákat.

„Ez a víz maga a fertő” - állapította meg az eredmények ismeretében a magyarországi szakpolitikus, aki csütörtökön ismertette a vizsgálat eredményeit a szatmári sajtó képviselőivel. A sajtótájékoztató helyszíneként pedig nem is választhatott volna kézenfekvőbb helyszínt, mint az Unicarm élelmiszeripari cég székhelyének bejáratát. A Szamos legfőbb szennyezője ugyanis pontosan a több mint kétezer személyt foglalkoztató vetési gyár, állítja a szakpolitikus.

A Baranyi által ismertetett adatok pedig tényleg ijesztőek! Miközben a vízben található rothadó anyagok indikátora terén a magyarországi határérték 100 mikrogramm literenként, addig a Szamosba ömlő szennyvízben mért mennyiség 3890 mikrogramm/liter. Az ammónia mennyisége is tízszerese a megengedettnek a folyóba kerülő hugynak és rothadó fehérjének köszönhetően. A vízben találtak továbbá jelentős mennyiségű szervesanyagot, zsírt, foszfort.

A kémiai vizsgálat eredményénél is megdöbbentőbb a bakteriológiai elemzés eredménye. Az érvényben lévő nemzetközi normák szerint amennyiben 100 mililiter vízben 200 bakérium található, akkor az már fertőzőnek számít. Nos, az Unicarmból ömlő vízben 13 millió (!) baktériumot találtak száz mililiter vízben... „A laborvizsgálatot végző szakemberek is meglepődtek ezen az eredményen. Egyetlen korty ebből a vízből fertőző lehet és komoly megbetegedéseket okozhat”, mondta Baranyi. Emlékeztetett, a gergelyiugornyai partot fertőzésveszély miatt bezáratta az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ), pedig ott jóval kisebb mértékű szennyezettséget állapítottak meg.

A szakpolitilus egy másik elgondolkodtató dologra is rávilágított. „A tény, hogy rothadó szerves anyagokat találtak a mintában, azt mutatja, hogy nem egyszerűen tisztítás nélküli friss vizet engednek bele a folyóba, hanem a húst, a fekáliát előtte még valahol, valamiért megrothasztják!”.

Mivel a környezet ily mértékű mérgezése bűncselekménynek számít, Baranyi büntetőjogi feljelentést készül tenni a Szatmár Megyei Rendőrségnél, akárcsak a Szatmár Megyei Környezetvéldemi Őrszolgálatnál. Nem szándékszik megállni azonban a romániai hatóságoknál: ígérete szerint jelenti az esetet a magyar hatóságoknál, valamint az illetékes kormánymegbízottnak is. Feljelentést tesz továbbá az Európai Unió illetékes intézményénél is.

A Szatmár.ro kérdésére válaszolva elmondta, tervei és Ilyés Gyula vetési polgármester közvetítése ellenére nem tudott személyesen találkozni Vasile Lucut-cal, az Unicarm tulajdonosával. Értetlenségének adott hangot továbbá, hogy a román és magyar hatóságok miért állítják azt, hogy méréseik során soha nem tapasztaltak semmilyen rendellenességet, miközben a birtokába került csengeri vízügyi eredmények mindig meghaladják a törvényes határértékeket.

A Szamos töltésén, illetve a folyó partján megkerestük azt a méretes fémcsövet, amelyet Baranyi Krisztina két héttel ezelőtti videójában bemutatott. És amelyben ottjártunkkor enyhén savószagú világos folyadék ömlött a folyóba. „Szokott ez büdös is lenni! Akkor sötét színe van. Most biztos a tejgyárból folyik”, mondja egy horgász. Mert hogy az Unicarm immár tejfeldolgozóval és pékséggel is rendelkezik, ahol napi 10-11 ezer kenyeret sütnek.

A férfi bosszankodik, mert még tart a horgászati tilalmi időszak. A halak hiánya miatt viszont – elmondása szerint - nem kell bosszankodnia. „Az utóbbi két-három évben kifejezetten nagy halakat, csukákat, márnákat fogunk” - állítja.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: