2010-05-11 09:18:45• hírek • MTI

63. cannes-i filmfesztivál

Természeti katasztrófák után, éles viták kereszttűzében nyílik meg szerdán a 63. cannes-i filmfesztivál, amely a korábbiaknál több szempontból is gazdagabbnak ígérkezik.

A szokásos 20-22 film helyett az idén 19 alkotás szerepel a hivatalos versenyprogramban, de Thierry Frémaux művészeti igazgató szerint igen erős a mezőny, és hűen tükrözi a világ változatos filmtermését. Az Egyesült Államokat most csak egyetlen alkotás képviseli, a Cannes-ban újoncnak számító Doug Liman Fair Game című politikai filmje, a kelet-európai európai és az ázsiai (thaiföldi, koreai, japán, kínai) filmek viszont jelentős erőt képviselnek. Európa keleti feléről Mundruczó Kornél Szelíd teremtés - A Frankenstein-terv című filmje mellett - amelyet május 22-én este mutatnak be - Ukrajna először képviseltetheti magát Szergej Loznyica You, My Joy című filmjével, és meghívást kapott Nyikita Mihalkov orosz filmrendező Oscar-díjas alkotása, a Csalóka napfény második része is.

Az Arany Pálmáért olyan ismert rendezők is ringbe szállnak, mint a mexikói Alejandro Gonzalez Inarritu - akinek Biutiful című filmjében Javier Bardem alakítja a főszerepet -, a korábban már fődíjat nyert brit Mike Leigh (Another Year) és az iráni Abbász Kiarosztami (Copie Conforme) vagy a japán Kitano Takeshi (Outrage). Először kapott meghívást csádi rendező Mahamat-Saleh Haroun (A Screaming Man) személyében, akinek részvétele az afrikai film visszatérését is jelenti a fesztiválon. Az utolsó pillanatban került a versenyprogramba a brit Ken Loach Route Irish című, iraki témájú filmje. Franciaországból ezúttal három alkotás indulhat a fődíjért: a színészként is jól ismert Mathieu Amalric Tournée (Turné) című komédiája mellett Xavier Beauvois Des hommes et des dieux (Emberek és istenek), valamint Bertrand Tavernier La Princesse de Montpensier (Montpensier hercegnője) című filmje.

A sztárparádét szerdán este két ausztrál filmcsillag, Russell Crowe és Cate Blanchett nyitja meg, akik a Robin Hood című látványos kalandfilm főszereplőiként vonulhatnak fel elsőként a vörös szőnyegen. A filmet versenyen kívül mutatják be, rendezője Ridley Scott. A filmfesztivál háziasszonya Kristin Scott Thomas lesz. A Franciaországban élő brit színésznő a zsűri elnöki tisztét betöltő Tim Burton rendező, valamint a testület többi tagjának (Alberto Barbera, Kate Beckinsale, Emmanuel Carrere, Benicio Del Toro, Alexandre Desplat, Victor Erice, Shekhar Kapur, Giovanna Mezzogiorno) társaságában nyitja meg a fesztivált, május 23-án pedig a díjátadó gálát vezeti majd.


A 62. cannes-i filmfesztivál megnyitója
A 62. cannes-i filmfesztivál megnyitója



Az egyik leginkább várt filmet, Woody Allen You Will Meet a Tall Dark Stranger című alkotását szombaton este mutatják be, ugyancsak versenyen kívül, akárcsak a terrorista Carlos életéről készült francia tévéfilmet, a magyar származású Olivier Assayas rendezésében. A három epizódból álló, öt és fél órás alkotást hét hónapig forgatták a Közel-Keleten, Nagy-Britanniában, Franciaországban, Németországban, Ausztriában és néhány jelenetét Magyarországon, ahol a nyolcvanas években élt a Sakál néven hírhedté vált terrorista.  Cannes polgármesterének ígérete szerint szerda estig befejezik a múlt heti orkán okozta károk helyreállítását, amelyen még jelenleg is több százan dolgoznak, napi 24 órában. Az izlandi vulkán okozta hamufelhő miatt azonban bizonytalan, hogy az ismét akadozó légi közlekedéssel a 40 ezer akkreditált vendég és a további 200 ezer érdeklődő időben megérkezik-e a fesztivál kezdetére. A híres tengerparti sétányon, a Croisette-en azonban ennél is nagyobb vihart váltott ki két film meghívása: Nyikita Mihalkov illetve az algériai-francia Rachid Bouchareb legújabb alkotása. Miután a háború borzalmait bemutató, nyolc éves munkával elkészült orosz filmet a moszkvai kritika rosszul fogadta, a francia sajtó már látatlanban azt firtatta, mit keres egy Sztálint éltető mű a versenyben.

A másik vitatott versenyfilm, Bouchareb Hors-la-loi (Törvényen kívül) című munkája három testvér történetén keresztül dolgozza fel a heves vitákat kiváltó és tabutémákkal teli algériai-francia viszonyt, a harmincas évektől Algéria 1962-es függetlenségéig. Cannes és környéke kormánypárti képviselője - anélkül, hogy látta volna a filmet - történelemhamisítással vádolja a filmrendezőt. A tiltakozáshoz csatlakozott több szélsőjobboldali szervezet és néhány algériai veteránokat képviselő egyesület is. Válaszképpen tucatnyi értelmiségi közös közleményben ítélte el a gyarmatosítói magatartás visszatérését a közéletbe. Az akkreditált vendégek és a szponzorok számát tekintve a tavalyi válsághangulat után az idei fesztivál pompázatosnak ígérkezik, az eseményről 3740 sajtóorgánumnak (1500 televízió, 1300 lap, 340 hírügynökség, 300 rádió, 300 internetes oldal) 4500 újságíró tudósít majd. A fesztivál idején zajló filmvásárra 97 országból négyszáz producer és forgalmazó cég képviseletében tízezren jelezték részvételüket.
Thierry Frémaux, a fesztivál művészeti igazgatója szerint azonban nem a csillogás alapján kell a cannes-i fesztivált megítélni, hiszen a hollywoodi stúdiók sztárjai mellett a versenyben sokszor teljesen ismeretlen alkotók mutatkozhatnak be, és Cannes sajátossága, hogy itt a legdemokratikusabb módon minden művésznek ugyanaz a tisztelet és bánásmód jár.

"Amikor a Croisette-en több száz plakáton reklámozzák a filmeket, az annak a jele, hogy a filmgyártás jó egészségnek örvend. A mozi iparszerűen működő művészet, amelynek pénzre van szüksége a fennmaradáshoz" - fogalmazott az igazgató. A cannes-i fesztivál évente 200-250 millió eurós bevételt hoz Franciaországnak, és háromezer embernek jelent munkalehetőséget.


A 2009-es cannes-i filmfesztivál
A 2009-es cannes-i filmfesztivál


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: