2015-09-17 18:30:11• hírek • Szatmár.ro

60 ezer eurót fizettek a Ionita G. Andron gyűjteményért

A Szatmár Megyei Múzeumnak sikerült megszereznie az avasi életet dokumentáló fotós, író hagyatékát.

A Szatmár Megyei Múzeumban csütörtökön megtartott sajtótájékoztató keretében jelentette be Felician Pop Igazgató és Adrian Stef, a Szatmár Megyei Tanács elnöke, hogy sikerült megszerezniük a múzeum számára Ionita G. Andron hagyatékát - leveleket, filmeket, fotókat, albumokat. Mint kiderült, a szatmáriak gyakorlatilag egy versenyfutást nyertek meg ezzel, hiszen több romániai múzeum is le akart csapni a közel 100 ezer fotót és rengeteg levelet, dokumentumot tartalmazó gyűjteményre. A Szatmár Megyei Tanács reagált a leggyorsabban és teremtette elő a 60 ezer eurót, amit az alkotó Brassóban élő gyermekei kértek a gyűjteményért.

A hozzáértők felbecsülhetetlen eszmei értékűnek tartják a most megszerzett fotó- és dokumentum-archívumot, amely főként az avasi falvak hagyományait, az ott élők mindennapi életét és ünnepeiket is dokumentálja.

Claudiu Porumbacean történész elmondta: a gyűjteményt hatalmas munka lesz katalogizálni, ugyan Andron rendet tartott a dokumentumai között, így is sok időbe telik minden irat, film és fotó átnézése. A tervek szerint hamarosan kiállítás nyílik majd a legjobb fotókból.

Adrian Stef bejelentette: Ionita G. Andronnak mellszobrot fognak állítani még idén Avasfelsőfaluban.



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: