2016-08-06 14:47:41• hírek • Szatmár.ro

600 ezer eurós angiográf kezdte meg a munkát a megyei kórházban

A Román Orvostudományi Akadémia pályázatán keresztül jutott hozzá a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház egy modern angiográf-berendezéshez. Ez a diagnosztikában és a kezelésben is felhasználható gép segítségével már elvégezték az első operációkat is Szatmárnémetiben.

A pénteki nap folyamán állt munkába az a nagy értékű angiográf berendezés, amely a Román Orvostudományi Akadámia EU-s pályázatának köszönhetően érkezett meg Szatmárnémetibe. Ezzel egy újabb kezelési és diagnosztikai módszer vált elérhetővé a szatmári megyeszékhelyen, amelynek köszönhetően a pácienseknek nem kell nagy orvosi központokba utazniuk egy-egy vizsgálat vagy beavatkozás elvégzése miatt.

Az angiográfia elvégzését többfajta probléma is indokolhatja. Érszűkületek, keringési elégtelenségek, vénás rendellenességek, baleseti vérzés esetén egyaránt indokolt lehet a vizsgálat elvégzése. Daganatokat tápláló erek fellelésére is ideális módszer, valamint a nyirokrendszer is vizsgálható általa. Az esetek nagy részében az érfestés során mód van a diagnózis felállítása mellett terápiás beavatkozásra is. A gép segítségével például érszűkületes panaszok megszűntetése is lehetővé válik.

A modern berendezés egyelőre a hét három napján, főleg a hétvégén dolgozik. A kezelője, Dr. Dutu Bogdan már számos beavatkozást végzett Kolozsváron, egy ehhez hasonló berendezés segítségével. Ő jelen pillanatban is Kolozsváron praktizál, de három napot Szatmárnémetiben tölt hetente és ez idő alatt végzi el az operációkat. Illetve ő képzi a fiatal kardiológusokat a gép használatára. "Gyakorlatilag minden lehetséges beavatkozást el tud végezni az orvoscsapat, csak néhány kivétel van" - magyarázza dr. Dutu.

Marcela Papici kórházmenedzser szerint egyelőre 50 beteg gyógyítására van lehetőség a beszerzett fogyóanyagok miatt - ezek ára így is 17 ezer euró volt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: