2016-10-23 17:56:21• hírek • Kocsis Zoltán

`56 eseményeit bemutató kiállítás a megyei múzeumban

„Az 1956-os forradalom máig élő üzenete és tanulsága számunkra, hogy csakis magunkra számíthatunk", jelentette ki Kereskényi Gábor polgármester, vasárnap délután a Szatmár Megyei Múzeumban, azon a kiállításon, amely a budapesti forradalom napjait és eseményeit eleveníti fel.

„Ez az a forradalom, amelyről talán a legkevesebbet tudunk. Évtizedekig igyekeztek jelentőségét, céljait eltussolni, félreábrázolni. Az 56-os forradalom a pesti srácokról szól. Azokról a pesti srácokról, akik semmi mást nem akartak, csak szabadnak lenni. Ezért képesek voltak szembefordulni a szovjet tankokkal is", fogalmazott Kereskényi.

A polgármester az olasz élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban szereplő Lazio egyik híres szurkolói dalát, az „Avanti ragazzi di Buda", azaz az „Előre ti budai srácok" szurkolói himnuszát idézte, amelyből a „A tankok összezúzzák a csontjainkat/ senki sem nyújt segítséget/ a világ csak bámul/a sír széléről" versszak érintette meg őt leginkább „Amint ez a versszak is mutatja, a világ csak nézte a budapesti eseményeket. És csak figyel most is. Most nem tankokkal kell szembenéznünk, de a ránk leselkedő veszélyekkel szemben, nemzeti, keresztény értékeink megőrzésében csak magunkra számíthatunk. Magunkra számíthatunk mi magyarok és ezen belül magunkra számíthatunk mi partiumi magyarok", figyelmeztetett Kereskényi.

A kiállítást szervező Krakkó Rudolf és dr. Keresztesi Csaba történelemtanár kiemelte, a tárlat egyfajta lapszemle, eseménynapló, amely napról napra mutatja be a 60 évvel ezelőtti budapesti eseményeket. A hivatalos megnyitót Vajda Anett, Szökő Zsófia, Miklovics Anna és Besenyői Judit, a Kölcsey Főgimnázium diákjainak szavalata, illetve éneke tette ünnepélyesebbé.

A következő egy hétben Szatmár megye több pontján rendezvények sora hivatott méltó emléket állítani a pesti srácoknak és az 1956-os forradalomnak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: