2006-09-12 11:18:15• hírek • Szatmar.ro

50 éves a merevlemez

 Félszáz év után sokak szerint a merevlemez elérkezett pályafutása végéhez.

Félszáz év után sokak szerint a merevlemez elérkezett pályafutása végéhez, ám a megszületése óta eltelt időben hihetetlen fejlődési ívet futott be.
Az első merevlemez az IBM egy RAMAC (Random Access Method of Accounting and Control) nevű berendezésében mutatkozott be. A hatalmas, majd 1 tonnát nyomó merevlemez a tesztek után hivatalosan 1965 szeptember 13-án kezdte meg működését. A RAMAC 50 darab, egyenként 60 centimétert meghaladó méretű tányért forgatott, és hihetetlen, 5 MB kapacitással rendelkezett. Az első merevlemez azonnal sikert aratott, az eszközt akkor kezelő Jim Porter szerint minden fontosabb vendég látni akarta, így több tucatszor vezette végig a látogatókat az utcaszint alatt három emelettel berendezett számítógépteremben, a hatalmas tárcsák forgása igen látványos volt.

Azóta a 750 GB-os merevlemezek is könnyen beszerezhetők, ez a kapacitás 150 ezerszeresére emelkedését jelenti, miközben megjelentek néhány grammos, alig egy nagyobb pénzérme méretű merevlemezek is. A legfontosabb fejlődési mutató ezek összessége, amit az adattárolási sűrűség növekedéseként lehet jellemezni, ez 65 milliószor lett nagyobb. Időközben a merevlemez hétköznapi cikké vált, 1992 és 2003 között nagyjából 1,5 milliárd ilyen eszközt értékesítettek, ezek együtt 41400 exabyte adatot képesek tárolni. A piac azonban lassan kezd szűkülni, ami sejteti a jövőt. A csúcsidőszakban, a 80-as években 76 cég, köztük a Seiko, vagy éppen a Citizen Watch gyártott merevlemezt,  és bár mára korántsem állt meg az adattároló-képesség növekedése, a szakértők szerint a merevlemezek lassan visszahúzódnak majd az igazán nagy kapacitást igénylő szerverekbe.

A tömeggyártás legnagyobb mozgatórugója mindig is az otthoni felhasználók gépparkja volt, de ezen a piacon kezd terjedni az egyelőre még nem elégséges mennyiségű adat tárolására képes, ám kicsi, igénytelen, és ütés-biztos flash technológia. A flash gyors, masszív, könnyen akár vízállóvá is tehető, és több chip összekapcsolásával lassan megközelíthető az otthoni használathoz szükséges minimum kapacitás, ami a korlátozott élettartalmú és sérülékeny merevlemezek lassú kiszorulását feltételezi otthonainkból.

prim.hu 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: