2012-07-29 22:31:58• hírek • Mti

45,92 százalékos részvételi arány

Nagy valószínűséggel érvénytelen a Traian Basescu leváltásról rendezett vasárnapi népszavazás - derült ki a központi választási iroda (BEC) által helyi idő szerint éjfél után közzétett részvételi becslésből.

A BEC szerint urnazárásig a választói névjegyzékben szereplők 45,92 százaléka adta le voksát. A népszavazás érvényességéhez több mint 50 százalékos részvételre lett volna szükség.

A BEC közölte, hogy a részvételi adat becslés, amelynek során 18 242 szavazókörzet közül 2889-ből dolgozták fel az adatokat reprezentatív minta alapján. A felmérés hibahatára plusz-mínusz 3 százalék. Mivel a részvétel több mint 3 százalékkal elmarad az 50 százalékos küszöbtől Traian Basescu államfő valószínűleg visszatérhet hivatalába.

A vasárnapi népszavazáson a legnagyobb részvételi arányt a következő megyékben mérték: Olt - 74,71%, Mehedinti - 70,46%, Teleorman - 70,16%, Giurgiu - 60,67%, Valcea - 60,44%. A legalacsonyabb részvételi arány Hargita megyében volt - itt a szavazásra jogosultak mindössze 11,56%-a élt a lehetőséggel. További alacsony részvételi arányú megyék: Kovászna - 20,60%, Szatmár - 28,23%, Maros - 33,96%, Arad - 34,99%.

Az érvényességi küszöbhöz közel álló részvételt mutattak az urnazáráskor közzétett exit poll-adatok, a résztvevők több mint 80 százaléka a felfüggesztett Traian Basescu államfő leváltására szavazott.

A szavazófülkék helyi idő szerint 23 órakor zártak Romániában. Az urnáktól távozók megkérdezésén alapuló becslések szerint a résztvevők túlnyomó többsége igennel voksolt Basescu leváltására, olyan körülmények között, amikor a felfüggesztett államfőt támogató jobbközép Demokrata Liberális Párt (PDL) a népszavazás bojkottálásra szólította fel a választókat.

Az exit pollokból azonban nem derült ki, érvényes volt-e a referendum, ugyanis a becslések a 21 órakor mért részvételre vonatkoztak, amikor a különböző források 44-45 százalék körüli részvételt jeleztek.

A népszavazás akkor érvényes, ha azon a választók többsége (a névjegyzékben szereplők fele, plusz egy fő) részt vett.
Traian Basescu az urnazáráskor úgy nyilatkozott: "a demokrácia fáklyája nem aludt ki, a román állampolgárok elutasították a 256 parlamenti képviselő és szenátor államcsínyét", és amikor visszatér az elnöki hivatalba megpróbálja a társadalmi megbékélést előmozdítani.

Crin Antonescu ideiglenes államfő úgy nyilatkozott, hogy várni kell még a referendum végleges eredményére, de a központi választási iroda (BEC) és az eredményt hitelesítő alkotmánybíróság döntéseit mindenképp tiszteletben tartja.
Victor Ponta miniszterelnök arra hívta fel a figyelmet, hogy egy olyan államfőnek, akit ötmillió szavazattal választottak meg, és akinek a leváltására több mint nyolcmillió polgár szavazott, el kellene gondolkoznia arról: megvan-e még a legitimitása ahhoz, hogy Romániát képviselje.

A BEC az urnazáráskor mért részvételi adatokat éjfél utánra ígérte.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: