2008-04-02 18:11:07• hírek • Szatmar.ro

4,1 millióból újítják meg a Mátyás szobrot

matyaskk2008 végéig megújul a kolozsvári Mátyás király szoborcsoport.
Várhatóan 2008 végéig befejeződik a kolozsvári Mátyás király szoborcsoport restaurálása – erről dr. Schneider Márta, a magyar Oktatási és Kulturális Minisztérium kulturális szakállamtitkára, Demeter András, a román Művelődési és Vallásügyi Minisztérium államtitkára, valamint Szép Gyula művelődési ügyvezető alelnök tájékoztatott szerdai, kolozsvári sajtóértekezletén. A román és a magyar kormány képviselői ezt megelőzően két napos tárgyalássorozatot folytattak Kolozsváron, amelynek során a legutóbbi román-magyar együttes kormányülés kulturális jellegű pontjainak életbe léptetéséről tárgyaltak. Különös hangsúlyt fektettek a kolozsvári Mátyás király szoborcsoport felújítására, valamint egy Mátyás király emlékszoba létrehozására, amelyet az 550 éve trónra lépő király szülőházában alakítanának ki.
matyas

A szoborcsoport restaurálása kapcsán dr. Schneider Márta elmondta, hogy a kétoldalú megbeszéléseken elsősorban a felújítás üteméről, feltételeiről, az ehhez szükséges magyarországi szakmai segítségről tárgyaltak. Hozzátette: a munkálatokba bekapcsolódó magyarországi szakembereknek igen nagy tapasztalatuk van e téren, hiszen nevükhöz fűződik a budapesti Hősök terén található szoborcsoport felújítási munkálatainak koordinálása. A magyar kormány képviselője emlékeztetett arra, hogy 2008 a Reneszánsz Éve, Mátyás király megkoronázásának 550. évfordulója, így a szoborcsoport felújításának véglegesítése minden bizonnyal az ünnepi év méltó befejezése lenne. A jubileumi év másik két rangos eseménye az október 9-11. között Mátyás király szülőházában sorra kerülő reneszánsz konferencia, illetve a május 23-24 között, Bukarestben zajló román-magyar történész konferencia.

Demeter András a sajtóértekezleten hangsúlyozta: 2008 az etnikumközi párbeszéd éve is, így a román-magyar kormányülés kulturális vonatkozású döntéseinek idei megvalósítása minden bizonnyal jelzésértékű. A Mátyás szoborcsoport kapcsán az államtitkár megerősítette: a felújítási munkálatok költségeit a román és a magyar kormány egyenlő arányban állja. Ehhez a sajtóértekezleten jelen lévő Boros János kolozsvári alpolgármester hozzátette, a megvalósítási tanulmány szerint a munkálatok értéke megközelíti a 4,1 millió lejt. Boros szerint ezek előreláthatóan augusztusban kezdődnek el.

Demeter András beszámolt arról is, hogy a román művelődési minisztérium egy, a neves román íróról, Ioan Slaviciról elnevezett díj létrehozását tervezi, amelyben olyan kulturális szakemberek, művészek részesülnének, akik munkáikkal, alkotásaikkal a román-magyar kapcsolatok javítását, fejlődését szolgálják.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: