2017-05-31 11:21:43• hírek • MTI

40 millió illegális cigaretta három hónap alatt

A román hatóságok 40 millió illegális cigaretta csempészését akadályozták meg az elmúlt három hónapban és több mint 300 személyt vettek őrizetbe cigarettacsempészet gyanújával - közölte kedden a British American Tobacco.

A bukaresti  hatóságok az elmúlt három hónapban egy csempészet ellenes kampányt folytattak, amelynek célja az illegális dohánytermékek visszaszorítása volt. A lefoglalt illegális termékek értéke eléri a 30 millió lejt (több mint 2 milliárd forint).
    
Az ellenőrzések sűrűbbé válása következtében 1 százalékponttal csökkent a román
 feketepiac mérete az év elejéhez képest, ugyanis a Romániában forgalmazott cigaretta 15,2 százaléka származott csempészetből március végén a januárban jegyzett 16,2 százalékhoz mérten.
    
A vállalat keddi közleménye szerint - amelyet az Agerpres hírügynökség idézett - a román állam 4,7 milliárd eurót vesztett 2010 óta a cigarettacsempészet miatt. Annak ellenére, hogy az első negyedévben csökkent a feketepiac mérete, Bukarest így is 135 millió euró bevételtől esett el. Évente 650 millió eurót veszít az illegális dohánykereskedelem miatt.
    
Romániában 50 százalékkal haladja meg a dohánytermékek feketepiacának mérete a 10 százalékos európai átlagot, ugyanis a román feketepiac meghaladja a 15 százalékot.
    
A vállalat szerint a jelenség elleni küzdelmet nehezíti a csempészek leleményessége. Főként Románia északi, észak-keleti és keleti határán hozzák át az illegális cigarettát Ukrajnából, valamint a Moldovai Köztársaságból.
    
Románia Kelet-Európában a második legérintettebb ország Lengyelország után. Ennek egyik oka, hogy Romániának 2 ezer kilométer hosszú határszakasza van nem EU-tagállamokkal, ahol a dohánytermékek akár négyszer is olcsóbbak lehetnek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: