2006-03-13 12:33:08• hírek • Szatmar.ro

4000 éves roncsok Egyiptomban

A világ talán legrégebbi tengerjáró hajójára leltek.
A világ legrégebbi tengeri hajójának roncsait találták meg Egyiptomban amerikai és egyiptomi régészek.

A hajóroncsok több mint négyezer évesek, és a sivatagi szárazságnak köszönhetően viszonylag jó állapotban maradtak fenn. A hajóroncsok arról tanúskodnak, hogy az egyiptomiak nemcsak a Nílust járták hajóikkal, hanem a tengereket is. A Vörös-tenger mentén található Wadi Gawasis kikötőjéhez közel, hat nagyobb barlangban olyan deszkadarabokra, horgonyra, hajókötélre és hajólapátra bukkantak, melyek egykoron minden kétséget kizáróan tengeri hajók darabjai lehettek.
A hajó egyes darabjait valószínűleg valahol a Nílus völgyében gyártották, aztán a még most is látható számjelek segítségével a most meglelt hajóhangárokban összerakták.
Bár a leleteket már két évvel ezelőtt megtalálták, korukat csak mostanra sikerült bizonyosan megállapítani. Annak legfőbb bizonyítéka hogy a hajókat nemcsak rövid távú utazások alkalmával használták, nem más, mint a deszkákban és hajólapátokban megtalálható tengeri férgek nyomai. A hajóférgek ugyanis csak olyan hajók deszkázataiban telepednek meg, amelyek hosszabb ideig vannak a vízen - tudatta a Gyöngy.hu.
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: