2015-07-27 19:33:31• hírek • MTI

3,3 százalékos gazdasági növekedés

A kormány az idén 3,3 százalékos gazdasági növekedéssel számol, ami meghaladja a korábban jelzett 2,5 százalékos GDP-bővülést - ez a költségvetés-kiigazítás tervezetéből derül ki, amelyet a kormányzat hétfőn tett közzé.

Az idei büdzsé elkészítésekor a kabinet még 2,5 százalékos növekedéssel számolt, de Románia nemzetközi hitelezői már az év első felében felfelé módosították várakozásaikat, és 3 százalék körüli növekedést vetítettek előre. A román kormány hivatalos dokumentumaiban először jelenik meg a 3,3 százalék, ami meghaladja a Világbank által előre jelzett 3 százalékot is.

Victor Ponta román miniszterelnök hétfőn hangsúlyozta, hogy pozitív költségvetés-kiigazításról van szó: az első félév végén az államháztartási hiányt 13 milliárd lejre tervezték, ehhez képest a költségvetésben mintegy 4 milliárd plusz bevétel van. A pénzügyminisztérium a hét végén közölte, hogy a konszolidált állami költségvetés mérlege az idei első félévben pozitív volt, a bevétel 4,2 milliárd lejjel meghaladta a kiadásokat, ami a GDP 0,6 százalékának megfelelő többletet eredményez.

Az első félévben a bevételek a GDP 15,8 százalékát tették ki, és 10,2 százalékkal haladták meg a tavalyi értéket a vizsgált időszakban. A kiadások 2,5 százalékkal voltak magasabbak ugyanebben az időszakban. Az áfából származó bevételek 18,3 százalékkal voltak magasabbak a tavalyi első félévhez képest, a személyi jövedelemadóból 14,2 százalékkal több folyt be az államkasszába.

Ponta szerint a kiadások alacsony mértékére az a magyarázat, hogy a korrupcióellenes ügyészség számos közberuházás ügyében vizsgálatot indított, és amíg a vizsgálat tart, ezek állnak.
Romániában jelenleg a jövő évi államháztartási hiányról folyik vita, ugyanis a kormány - az államháztartás idei kedvező alakulásától felbátorodva - januárban 19 százalékra akarja csökkenteni az általános forgalmi adót 24 százalékról.

Ezt az intézkedést bírálta az elnök, a román központi bank és a költségvetési tanács. Augusztusban várhatóan rendkívüli parlamenti ülésen dönt a parlament újból az intézkedésről, amelyet egyszer már elfogadott az adótörvény módosítása keretében, de a tervezetet a román elnök visszaküldte a parlamentnek megfontolás végett.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: