2014-12-13 14:47:02• hírek • MTI

323 film közül választják ki az Oscar-esélyeseket

Háromszázhuszonhárom alkotás közül választhatja ki idén az amerikai filmakadémia a legjobb film Oscar-díjára esélyes jelölteket.

Az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) pénteken tette közzé honlapján, hogy hány film teljesítette a jelölési feltételeket, és fel is sorolta az érintett alkotásokat. A szabályok szerint a produkciók mozis vetítését december 31-én éjfélig meg kell kezdeni egy Los Angeles megyei filmszínházban, és legalább hét egymást követő napon műsoron is kell tartani.

A feltételek között szerepel, hogy a filmeknek 40 percnél hosszabbaknak kell lenniük, és a filmszínházakban 35 vagy 70 milliméteres filmen, illetve megfelelő digitális formátumban kell bemutatni. Nem kerülhet a jelölésre esélyes alkotások közé olyan produkció, amely nem moziban debütált.

Azt, hogy melyik - minimum 5, maximum 10 - alkotás kerül fel a legjobb film díjára jelöltek listájára, az akadémia teljes tagságának szavazatai alapján döntik el.

A filmakadémia nyilvánosságra hozta a jelölési feltételeknek megfelelt eredeti filmzenék és betétdalok listáját is. Ezek szerint 114 filmzene és 79 betétdal verseng az Oscar-jelölésért. Arról, hogy a két kategóriában melyik 5 filmzene, illetve 5 betétdal közül kerülhet ki a győztes, a filmakadémia zenei tagozata szavaz.

A 87. Oscar-díj jelöltjeit az egyes kategóriákban 2015. január 15-én, csütörtökön jelentik be a filmakadémia Samuel Goldwyn Színházában.

A díjkiosztó gálát 2015. február 22-én tartják a hollywoodi Dolby Színházban. A gálát élőben közvetíti az ABC tévétársaság, és világszerte több mint 225 országban láthatja majd a közönség.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: