2014-04-30 14:42:29• hírek • Kocsis Zoltán

Kezdődhet a szennyvízcsatorna építése Szatmárpálfalván

Nagy József
Nagy József

Dan Stegerean, az Apaserv rt. igazgatója, valamint a kivitelező Tehnic Asist képviselői szerdán írták alá azt a szerződést, amely lehetővé teszi, hogy néhány héten belül elkezdődjék a szennyvízcsatorna hálózatának megépítése Szatmárpálfalván, Ombódon és Szatmárudvariban.

A közel harminc kilométer hosszúságú csatornarendszer megépítéséről szóló pályázatot a Tehnic Asist nyerte el, így ő felel a 17,433 millió lej értékű munkálatok elvégzéséről. A szerződésben foglaltak szerint legtöbb másfél hónapon belül el kell kezdeniük az építkezést, a munkálatokat pedig 16 hónap alatt be kell fejezniük. Ehhez jön még 12 hónapnyi hibajavítási időszak, amikor ők felelnek a fellépő problémák elhárításáért.

A Szatmárudvari Polgármesteri Hivatal tanácstermében megtörtént szerződés-aláírás kapcsán Dorel Coica, Szatmárnémeti polgármestere megtisztelőnek nevezte, hogy a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal és a városi tanács ilyen fontos és komoly vállalat, mint az Apaserv többségi tulajdonjogával rendelkezik. Örömét fejezte ki, hogy a megyeszékhely ily módon a környező településeket is segítheti és mindenkit biztosított a kivitelező cég komolyságáról.

Stegerean szerint a kivitelezési időszaknak elegendőnek kell lennie a beruházás befejezésére. Gondot okoz ugyan, hogy sok helyütt át kell majd fúrni a földet az utak alatt, de biztosított mindenkit: az aszfaltot csak ott túrják fel, ahol az elengedhetetlen. „A neheze csak most következik", figyelmeztetett. Továbbvitte gondolatmenetét Pop Dumitru szatmárudvari polgármestere, aki a lakosság megértését kérte az építkezések miatt fellépő problémák kapcsán.

„Nagyon fontos nap ez számomra és a pálfalvaiak számára. Mindig is mondtam, hogy úgy akarok elbúcsúzni a polgármesteri tisztségtől, hogy a község mind a hat települése közművesítve legyen. Márpedig amikor a most aláírt munkálatok befejeződnek, akkor ez a tervem utolsó mandátumomban megvalósul", jelentette ki Nagy József szatmárpálfalvai polgármester. A községi vezető biztosította a kivitelezőt, hogy az önkormányzat minden segítséget megad majd a munka folyamán. „Külön öröm számomra, hogy megegyeztünk az Apaservvel és a Tehnic Asisttal: azokban az újonnan nyílt utcákban is megépítjük a hálózatot, amelyek még nem voltak meg a pályázat elkészültének pillanatában. Ennek finanszírozásához az önkormányzat és az Apaserv is hozzájárul", emelte ki a Szatmár.ro-nak a polgármester.

Szatmárpálfalván összesen 15, Ombódon pedig 7 utcában 11 kilométer csatornarendszer épül majd a következő másfél évben. A hálózat működtetéséhez négy szivattyúállomás és 360 méternyi magasnyomású vezeték is épül. Szatmárudvariban 36 utcában 18 kilométer csatorna, három szivattyúállomás és négy kilométer magasnyomású vezeték készül el.

A megyei kórház bőrgyógyászati osztályának átadása miatt késő Adrian Stef biztosította a jelenlévőket, hogy a megyei tanács továbbra is igyekszik támogatni az egészségügyi, infrastrukturális és egyéb beruházásokat. „Hogy a háztartásokban víz és kanalizálás van, az a XXI. században normalitásnak kell számítson. Célunk, hogy ezt az egész megyében meg tudjuk valósítani", jelentette ki. Ezzel kapcsolatban Stegerean elárulta: kedden Bukarestben tárgyalt az Apaserv bővítési programjának folytatásáról és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank képviselői támogatásukról biztosította őt.

A szatmárpálfalvai és szatmárudvari beruházás a „Szatmár megye ivóvíz- és csatornahálózatának infrastrukturális bővítése és rehabilitációja" elnevezésű projekt része. Ennek összköltségvetése 433,519 millió lej, célja pedig, hogy Szatmárnémetiben, Batizon, Lázáriban, Szatmárpálfalván, Ombodon, Szatmárudvariban, Nagykárolyban, Mezőfényen, Kaplonyban, Avasfelsőfaluban, Tasnádon, Sárközújlakon, Erdődön és Nagymadarászon bővítsék, illetve adott esetben felújítsák a kanalizálási és ivóvíz hálózatot. A költségek 78,5%-át az Európai Unió, 12%-át a román állam, 1,84%-át az érintett önkormányzatok, 7,60%-át pedig az Apaserv biztosítja - az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank hitelének köszönhetően.

Az erről szóló szerződést 2012. március 17-én Csehi Árpád, a megyei tanács akkori elnöke, valamint Leitner János, az Apaserv február elején menesztett igazgatója írta alá.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: