2012-12-07 16:43:27• hírek • Kocsis Zoltán

317.578 szavazót várnak az urnák elé vasárnap Szatmár megyében

Összesen 317.578 szavazót várnak az urnák elé vasárnap Szatmár megyében. Eugeniu Avram prefektus és Remus Nemes, a Megyei Választási Iroda elnöke felhívta a figyelmet, hogy szavazni mindenki csak ott tud, ahol hivatalosan bejelentett lakóhelye van!

Avram elmondta, hogy a valamennyi polgármesteri hivatal megkapta a szavazáshoz szükséges tárgyakat (szavazólapok, pecsét, tus stb.), kijelölték a szavazóházak elnökeit, a biztosok átestek a kötelező képzésen. Szatmár megyében összesen 700.000 szavazólapot nyomtattak. A választások teljes költsége a megyében 1.480.000 lej - ebből a biztosok fizetése 380.000 lej. A vasárnapi nap folyamán közel hétszáz rendőr, csendőr, határőr, tűzoltó vigyáz majd a szavazóházak és a szavazók biztonságára.

Remus Nemes felhívta a figyelmet arra, hogy a szavazóházak 7.00 és 21.00 órák között lesznek nyitva, azaz ebben az intervallumban adhatja le mindenki a voksát. Szavazati joggal rendelkezik minden, 18 évnél idősebb román állampolgár, ám - és ez nagyon fontos - mindenki csak ott szavazhat, ahová lakhelye hivatalosan is be van jelentve. Mindenkinél legyen személyi igazolvány.

A választási iroda elnöke elmagyarázta, hogy az értelmi fogyatékosok mellett azok nem rendelkeznek szavazati joggal, akiktől ezt a bíróság valamilyen bűncselekmény miatt megvonta. Szatmár megyében 193 személy nem rendelkezik szavazati joggal.

Minden szavazóházban lesz ugyan pótlista is, ezekre viszont csak a kivételes esetek kerülhetnek fel. Ilyen az a személy, aki személyijével igazolni tudja, hogy az illető körzetben lakik, valamilyen oknál fogva azonban mégis lemaradt az állandó listáról; azok a biztosok, akik nem a körzetben, hanem a szomszédos körzetben laknak. A jelöltek bármely olyan szavazóházban szavazhatnak, amely a képviselői vagy szenátori körzetük területén található.

Ami a különböző körzeteket illeti, az egyes számú képviselői körzetben 56.876, a másodikban 65.498, a harmadikban pedig 55.154 szavazati joggal rendelkező személt szerepel a választási névjegyzéken. E három körzet alkotja az első számú szenátori körzetet, ahol 177.528 személy rendelkezik szavazati joggal. A négyes számú képviseleti körzetben 67.253, az ötösben 71.797, az általuk alkotott szenátori körzetben pedig 139.050 személyt várnak az urnák elé december 9-én.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: