2011-05-01 17:15:54• hírek • Szatmár.ro

300 éve tették le a fegyvert a majtényi síkon

Több mint 300 megemlékező követte figyelemmel szombaton Az élő Rákóczi elnevezésű megemlékezés-sorozat zárónapjának eseményeit.

A domahidi vasútállomás szomszédságában álló emlékműnél András Gyula színész versmondása nyitotta meg az ünnepséget.  Ezt követően Muzsnay Árpád, az Erdélyi Közművelődési Egyesület (EMKE) alelnöke, a rendezvénysorozat főszervezője köszöntötte a megjelent közméltóságokat, többek között Kelemen Hunort, az RMDSZ elnökét, Románia kultuszminiszterét, Szilágyi Mátyást, Magyarország kolozsvári főkonzulját és Csehi Árpád Szabolcsot, a Szatmár Megyei Tanács elnökét. A főszervező hangsúlyozta, a megemlékezők közül sokan a volt Rákóczi birtokokról utaztak a síkra, ugyanis Kis- és Nagymajtényból, Nagykárolyból, Nagyecsedről, Tyukodról, Szatmárnémetiből, valamint Szilágysomlyóról érkeztek ünneplők. Ezt követően Balogh Enikő kismajtényi lelkész Isten áldását kérte a megemlékezésre és az egybegyűltekre.

A majtényi síki emlékoszlopnál többek között Kelemen Hunor miniszter, Csehi Árpád Szabolcs, megyei önkormányzati elnök, David Gheorghe, Kismajtény polgármestere és Szilágyi Mátyás főkonzul tartott ünnepi beszédet. Kelemen Hunor a majtényi fegyverletétel kettősségéről értekezett, mondván az egyik tábor elvei alapján 1711-ben aljas árulás történt Szatmáron, míg a másik szerint 300 évvel ezelőtt gróf Károlyi Sándor reálpolitikus lévén bölcs döntést hozott. „Amennyiben II. Rákóczi Ferenc vezérlő fejedelem és gróf Károlyi Sándor helyébe képzeljük magunkat, közelebb kerülhetünk az igazsághoz. Azt kellett ugyanis mérlegelniük, melyik a hasznosabb megoldás, folytatni a harcot vagy békét kötni" - részletezte Kelemen. A politikus Rákóczi emlékiratait idézve kifejtette, akkoriban az egyetlen járható út a békekötés volt. Ez tette lehetővé, hogy megmaradjon és tovább fejlődhessen a magyar nemzet.

A majtényi béke üzenete a mai nemzedéknek - Kelemen szerint - a nemzeti összetartozás erősítése, alapvető értékeink megőrzése lehet, amelyet a megosztottságban is szem előtt kell tartanunk, hiszen csak így tudunk előrehaladni. „Bölcseknek kell lennünk, ahogyan nagy elődeink is azok voltak a békekötésben és a harcban, mert így áll biztos alapokon a magyarság jövője" - véli az RMDSZ-elnök. Az ünnepi megemlékezés végén a különböző intézmények képviselői és a jelen lévő magánszemélyek elhelyezték a kegyelet koszorúit, virágcsokrait, majd a meghívottak elfogyasztották a kismajtényi református egyházközség által szervezett ünnepi ebéd a helyi kultúrotthonban.


Megkoszorúzták az emlékművet
Megkoszorúzták az emlékművet


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: