2010-09-17 16:48:43• hírek • Kocsis Zoltán

Káprázatos stadionokat ígér Katar

Az arab ország négy milliárd dollárt fordítana létesítmények építésére.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) az elmúlt hetekben bejárta valamennyi országot, amely megrendezné a 2018-as vagy a 2022-es labdarúgó világbajnokságot. A szövetség képviselői útjukat a Katar-félszigeten fejezték be, ahol káprázatos tervekkel és óriási anyagi lehetőségekkel lepték meg őket.

Anglia, Belgium-Hollandia, USA, Oroszország, Portugália, Spanyolország , Ausztrália, Dél-Korea és Japán mellett ugyanis Katar is bejelentette rendezési igényét a 2022-es világeseményre (első hat pályázat a két év bármelyikére érvényes). Az arab ország pedig igen kitett magáért: ígérete szerint négy milliárd dollárt fordítanának a stadionok építésére, további 42, 9 milliárdot pedig az infrastruktúra bővítésébe pumpálnának.

A FIFA képviselői megnézhették az első öt stadion lélegzetelállító látványterveit: van, amelyet egy középkori arab vár, van, amelyiket viszont egy tengeri ihletett. A létesítmények érdekessége, hogy a Doha Port Stadium kivételével valamennyi visszabontható lenne, ami azt jelenti, hogy a világbajnokság után lecsökkentenék a befogadóképességét. A Doha Port Stadiumot viszont teljes egészében lebontanák.

 

A szervezők biztosították a FIFA illetékeseit, hogy olyan légkondicionáló berendezésekkel látnák el az arénákat, amelyek 27 Celsius fokon stabilizálná a hőmérsékletet. Az elbontott elemeket pedig szegényebb ázsiai és afrikai országoknak ajánlanának fel.

Bár a FIFA képviselőit lenyűgözték a tervek, elmondták, hogy az ország mérete (Magyarország nyolcad része), a lakosság nagysága (pontosabban „kicsisége", hisz alig éri haladja meg a másfél milliót) valamint a 45-50 fokos hőség komoly hátránya a pályázatnak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: