2011-05-27 20:50:16• hírek • Kocsis Zoltán

27 postai kirendeltséget zártak be

Péntek délelőtt Szatmárnémetibe érkezett Moldován József, a Távközlési és Kommunikációs Társadalom Minisztérium államtitkára, aki a Megyei Tanács nagytermében találkozott Szatmár megye valamennyi polgármesterével - pontosabban azokkal, akik tiszteletüket tették. A megbeszélés témája a Román Posta átszervezése és az a körül felmerülő problémák voltak.

Pataki Csaba alprefektus, Ovidiu Calin, a Posta regionális és Radu Nicoara, a intézmény helyi vezetője társaságában Moldován elmondta, hogy a Román Posta 2009 és 2010-ben hatvan millió lej veszteséget termelt és ez komoly strukturális és működési átszervezésre késztette a kormányt. „A veszteségek és a kiadások csökkentése mellett biztosíthatok mindenkit arról, hogy az ország egyetlen lakója sem marad postaszolgáltatás nélkül", jelentette ki a politikus.

Ovidiu Calin kiemelte, hogy a Román Posta mintegy 35.000 alkalmazottal rendelkezik, ezzel pedig az ország legnagyobb munkaadója. Éppen ezért fontos, hogy ez az intézmény jól működjék. „A változtatásokkal elértük, hogy idén márciusban csak három millió volt a veszteségünk, ami az előző évekhez képest jónak mondható. A cél az, hogy 2012 elejére a posta legalább nullszaldós legyen", mondta.

Az óriási veszteségek első számú okozói elsősorban az intézmény korábbi vezetői voltak, akik, magyarázta Ovidiu Calin, elképesztő szerződéseket kötöttek az elmúlt négy-öt évben. Ezért országszerte 930 postai kirendeltséget szüntettek meg és remélik, hogy 2300 embertől szabadulnak meg. „Szeretném kiemelni, hogy senkit sem akarunk elküldeni, sok esetben nyugdíjazásról van szó. Szóba került továbbá, hogy egy bizonyos összegű támogatással segítsük azokat, akik esetleg ki akarnának lépni a posta kötelékéből."

Ezt követően Radu Nicoara vázolta fel a Szatmár megyei helyzetet: itt 69 falusi postai kirendeltségből 27-et számoltak fel, az 550 alkalmazottból pedig 28-től válnának meg. („Reméljük néhányan nyugdíjba mennek", mondta némi élccel a hangjában.)



Balról jobbra: Nicoara, Calin, Moldován és Pataki


A posta illetékesei elmondták, az eddigi rendszerben minden faluban volt egy kis kirendeltség, amelyért az intézmény a legtöbb esetben bérleti díjat fizetett. Ez most megszűnik, az ily módú megtakarításhoz járul továbbá az is, hogy a küldeményeket szállító autók ezentúl nem szállnak ki minden településre, hanem csak a községközpontba, amelyben kötelezően megmaradt egy postai hivatal. Ennek következményeként a postásoknak valamivel nagyobb távot kell megtenniük, ennek elősegítésére viszont az intézmény igyekszik beszerezni kerékpárokat, robogókat, mondta Nicoara.

Néhány polgármester felvetette az őket érintő speciális problémákat, így Nagykolcs első embere azt kifogásolta, hogy a község legnagyobb települése, Szamoskrassó posta hivatal nélkül maradt. Csomaköz polgármestere viszont ezzel a helyzettel is kiegyezne, lévén, az ő teljes községe postahivatal nélkül maradt.

Mind Moldován, mind Calin és Nicoara leszögezték, készségesen elismerik, a központi átszervezésben nem vehettek figyelembe különböző specifikumokat, ám arra biztattak valamennyi polgármestert, hogy bátran forduljanak hozzájuk. Nicoara a sajtó képviselőinek némileg csalódottan azt is elmondta, hogy ritkán fordulnak hozzájuk panaszokkal, és úgy érzi, akiknek ezt meg kellene tenniük, azok a szakmai döntések mögött is politikát sejtenek és inkább rezignáltan beletörődnek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: