2017-02-01 22:06:51• hírek • Szatmár.ro, Hirado.hu, Agerpres

27 éve nem volt ekkora kormányellenes megmozdulás

Ismét tüntetőkkel telt meg a kormánypalota előtti tér Bukarestben. Az emberek két olyan törvénymódosítás ellen tiltakoznak, amely szerintük lehetővé teszi a korrupt politikusoknak, hogy kibújjanak a felelősségre vonás alól. Több romániai nagyvárosban is az utcákra vonultak.

Több tízezren vonultak az utcára Románia szerte szerda este is, miután az alig egy hónapja hivatalba lépett szociálliberális kormány sürgősséggel módosította a büntető törvénykönyvet és a büntető perrendtartást.

A jogszabályváltozások sokak szerint lehetővé teszik, hogy a pártcsaládba tartozó, korrupcióval vádolt politikusok elkerüljék a felelősségre vonást. A kedvezményezettek között lehet Liviu Dragnea, a kormányzó Szociáldemokrata Párt elnöke is.

Bukarestben a kormány épülete előtt már szerdán reggel megjelentek tiltakozók. A délelőtti órákban mintegy 2 ezren gyűltek össze, délután egyre többen csatlakoztak.

Az Adevarul hírportál szerint kövekkel teli palackokat dobtak néhányan a kormányépület bejáratának kerítése felé, mások petárdáztak. A tömeg azonban elkezdte skandálni, hogy "Fără violenţă", azaz erőszak nélkül. A csendőrök egy embert kiemeltek a tömegből és a Victoria-palota udvarára vitték.

A Digi24 hírtelevízió tudósítása szerint országszerte több mint 300 ezren voltak az utcákon. Ők a bukaresti tömeget 150 ezresre, a kolozsvárit 35 ezresre, a nagyszebenit 20 ezresre saccolják.

A Realitatea élő közvetítése szerint a Dinamo labdarúgóklub ultrái is a Bukarestben tüntető tömegben vannak és erőszakosan viselkednek. A hírtelevízió tudósítása szerint a klub tulajdonosa is a kormányhatározat kedvezményezettjei között lehet.

Szerda délután-este tiltakozó akciókat tartottak Jászvásáron, Temesváron, Marosvásárhelyen, Galacon, Besztercén, Brassóban, Ploiești-en, Craiován, Suceaván, Brăilán, Csíkszeredában, Târgu-Jiuban, Zilahon, Nagyváradon, Szatmárnémetiben, Pitești-en és Botoșani-ban is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: