2013-07-31 18:08:21• hírek • MTI

Folytatódik az Első Ház program

Folytatódik Romániában az Első Ház elnevezésű program, amelynek keretében az első lakásukat megvásárolni tervező fiatalok kedvezményes hitelben részesülnek, de az állami támogatás ezentúl csak a román lejre érvényes.

A program folytatásáról a bukaresti kormány határozott, amely egymilliárd lejjel egészítette ki a lakáshitel-program költségvetését. Romániában 2009 közepén vezették be a kedvezményes lakáshitel-programot, amelynek következtében a résztvevők mintegy 50 százalékkal olcsóbb kamattal jutottak hitelhez. Ez a kormányzati program jelentős mértékben hozzájárult ahhoz, hogy viszonylag élénk maradjon a román ingatlanpiac, amely jelentős mértékben csökkent a 2008-as nemzetközi gazdasági válság kirobbanása után.

A garanciakeret kiegészítése mellett a román kormány azt is eldöntötte, hogy ezentúl csak lejalapú államilag támogatott lakáshitelt kaphatnak az első otthon program résztvevői. Eddig a kedvezmény például az euróban felvett hitelekre is érvényes volt.

A szerdai román média arról számolt be, hogy az ingatlanközvetítők a kedvezményes lakáshitel drágulásától tartanak, mivel a román lejben nyújtott kölcsönök mintegy 30 százalékkal drágábbak az euróban folyósított hitelhez képest.

Bordás Attila, az OTP Bank Románia területi igazgatója a Krónika című erdélyi napilapnak elmondta: fontos, hogy a kedvezményes kölcsönöket biztosító projekt folytatódik, különben rendkívül hátrányos helyzetbe kerülne az ingatlanpiac. Bordás Attila ugyanakkor úgy véli, hogy a lejalapú kölcsönök kötelezővé tétele miatt várhatóan nem emelkedik jelentős mértékben a havi törlesztőrészlet a program esetében.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: