2019-02-05 09:59:29• hírek • Bede Emőke

25 új influenzás megbetegedést regisztráltak megyénkben az elmúlt héten

79-re emelkedett az influenza miatt elhunyt betegek száma - közölte hétfő este az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) fertőző betegségekkel foglalkozó központja.

Az influenza (grippe) egy vírus által okozott fertőző betegség. A betegség az emberek között cseppfertőzéssel vagy közvetlen érintkezés (pl. váladékkal szennyezett kéz) útján terjed. Fő tünetei a hirtelen kezdődő láz, izomfájdalom, elesettség, később pedig száraz köhögés. Különösen időseknél súlyos szövődmények léphetnek fel, de ez nem azt jelenti, hogy a fiatalabb korosztályokat nem fenyegeti a vírus által jelentett veszély.
 

Romániában legutóbb három, 62 és 73 év közötti nő (Giurgiu, Galaţi és Olt megyéből), valamint négy, 20 és 65 év közötti férfi (Teleorman, Konstanca és Kolozs megyéből) halt meg, így az áldozatok száma 79-re emelkedett. A páciensek mindegyike más betegségekben is szenvedett, illetve egyikük sem volt beoltva influenza ellen.
 

Ami Szatmár megyét illeti, a Közegészségügyi Hivatal közleménye szerint az a január 29–február 3. közti időszakban 25 új megbetegedésről értesültek. Az újonnan regisztrált betegek közül 12-en 14-ik életévüket sem töltötték be, hárman pedig már elmúltak 65 évesek. Öröm az ürömben, hogy a hivatal hatáskörében halálos áldozatról egyelőre nem érkezett jelentés.
 

Az influenza elleni védekezés első lépése a védőoltás beadatása, ugyanakkor fontos a megfelelő higiénia is. "Kerüljük el orrunk, szájunk felesleges megérintését, figyeljünk tudatosan sokszor önkéntelen mozdulatainkra. Ne feledkezzünk el a rendszeres kézmosásról és a felületek takarításáról. Az influenzavírusok papíron és ruhán 8-12 órán át megőrzik fertőzőképességüket, míg kilincseken, asztallapon 24-48 órán át, nedves felületeken akár 72 órán át is életképesek maradhatnak" -int a medicalonline.hu. Különösen érdemes ezt azoknak megszívlelnie, akik naponta sok emberrel kerülnek kapcsolatba, pl. munkahelyüknek köszönhetően vagy a tömegközlekedés alkalmával. Egy kis odafigyeléssel már sokat tehetünk saját egészségünk védelme érdekében!


FRISSÍTÉS: Idő közben 82-re emelkedett az áldozatok száma -tájékoztat az Agerpres hírügynökség.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: