2014-03-31 16:29:39• hírek • Szatmár.ro

25 millió lej támogatás elkezdett munkák befejezésére és újabb fejlesztésekre

Tíz polgármesteri hivatal vezetője írt alá finanszírozási szerződést a Szatmár Megyei Tanács kistermében hétfő délelőtt, további két polgármester pedig a nap folyamán látta el kézjegyével a támogatásról szóló iratot. Mindannyian a már elkezdett munkálatok befejezésére kaptak pénzt a Helyi Fejlesztési Programon keresztül.

Túrterebes, Krasznabéltek, Bikszád, Avasújfalu, Szopor, Kisgérce, Turc, Királydaróc, Sződemeter és Szamosborhíd polgármesterei délelőtt 10 órakor, Kányaháza és Vámfalu polgármesterei pedig a nap folymán írták alá az országos program támogatási szerződését. A szerződések összege 10.344.117,72 lej, ebből már elkezdett munkálatok befejezését fizetik ki, illetve bizonyos esetekben már elkészült munkálatok számláit egyenlítik ki. A nagy összeg abból a 25 millió lejes támogatásból származik, amit Szatmár megye az Országos Helyi Fejlesztési Programon (PNDL - Programul National de Dezvoltare Locala) keresztül kapott.

A teljes összegből a több mint tíz millió lejes összeget a már említett módon költik el, a fennmaradó 14.655.882,28 lejből pedig újabb fejlesztési munkálatokat végeznek majd el.

"A megye úgy fog kinézni, mint egy építőtelep - sok helyszínen fogunk dolgozni, hiszen szinte kétszer annyi támogatást kaptunk mint tavaly - mondta az aláírás alkalmával Adrian Stef megyei tanácselnök. Ez valóban így van: 2013-ban csak 14 milió lej érkezett Szatmár megyébe a programon keresztül. Mircea Govor alelnök munkára bíztatta a polgármestereket: "Figyeljenek arra, hogy a kivitelező cégek valóban dolgozzanak, és mielőbb elkészüljenek, hogy júniusban újabb összegeket kérhessünk és további fejlesztéseknek fogjunk neki."

A most aláírt finanszírozási szerződések keretében hidak, utak, szennyvízhálózatok, szennyvíztelepek épülnek a megyében. A Kraszna folyón Domahidánál egy híd épül - ennek támogatására 2 millió lej érkezett. Egy hidacska épül Tartolcon, a Ciora völgyben 285.615,28 lej támogatással és Turcon a Turc folyón keresztül is épül egy híd 840.383,77 lej PNDL-támogatással.

Félmillió lejből  ivóvízellátást, szennyvízhálózatot és szennyvíztisztítótelepet építenek Bikszád községben Bikszád, Terep és Bujánháza településeken. A vízhálózat kiépítésére 125.400 lejt kapott Krasznabéltek. Az ivóvíz-rendszert ellátó gyűjtőterületen folytatott munkálatok elvégzésére Vámfalu 140.000 lejt kapott, Avasújfalu pedig közel 700 ezer lejt kap a szennyvízhálózat és egy szennyvíztelep kialakítására. Kisgérce ugyanezekre a munkálatokra 594.860 lejt kap, Szopor községben Alsószoporon, Dobrán és Nántű településeken pedig összesen közel 800 ezer lejt költenek ugyanerre.

Turcon a már említett híd mellett befejeződik a kanalizálás és egy szennyvíztisztító-telep kiépítése 702 ezer lejből, Túrterebesen pedig 356.840 lejből modernizálják a DC7-es jelzésű utat, Kányaháza község pedig 777.567 lejt kapott a DC80-as, Kakáktelep és Nagylegelő közötti út modernizálására. Királydaróc községben 1 millió lejből aszfaltozzák le a Érszentkirály-Érkisfalu-Krasznamihályfalva utat. Sződemeter községben 1.125.078 lejből modernizálják a Sződemeter-Keszi-Érkőrös utat, Szamosborhidon pedig a DC22-es községi utat modernizálják 400 ezer lejből.

További fejlesztések

A most elindításra váró projektek között szerepel egyebek mellett a szatmárnémeti Károlyi út  felújítása (500 ezer lej támogatással), több erdődi és avasfelsőfalui utca modernizálása, valamint Tasnádon a helyi fürdő felé vezető út modernizálása is.

A további, megkezdésre váró fejlesztési munkálatokra még visszatérünk.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: