2015-05-05 15:30:45• hírek • Kocsis Zoltán

25 éves a Német Demokrata Fórum szatmári szervezete

Az 1989 decemberi eseményeket követően a szatmári német kisebbség villámgyorsan megindult az önszervezés útján: amint arra Kaiser Stefan alapítótag visszaemlékezett, 1990 február 13-án a Német Demokrata Fórum már mint önálló jogi személyiség létezett. Ennek következtében a Német Demokrata Fórum idén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját.

„Hatalmas lelkesedéssel vetettük bele magunkat a munkába, óriási örömmel fogadtuk az újabb és újabb jelentkezőket. Emlékszem, egy év alatt hét nagy füzet telt meg a tagok nevével", folytatta visszaemlékezéseit Kaiser a keddi sajtótájékoztatón.

A tagok és a Schupler Tibor atya parókiáján illetve a Kálvária-templom előtt gyülekeztek a tagjelöltek. A Fórum első székhelye a polgármesteri hivatal 4-es szobája volt, majd az RMDSZ-szel közösen használták a szövetség mostani székházát. Néhány éve aztán állandó otthonra találtak a Horea utca 10. szám alatt, folytatta a nosztalgiázást Kaiser.

A Német Demokrata Fórum a Szatmárnémeti körüli falvakban alakult meg, majd regionális szervezetté nőtte ki magát: az észak-erdélyi szervezethez Bihar, Szilágy és Máramaros tartozik még. Ennek a regionális szervezetnek az alelnöki tisztségét tölti be Kaiser Stefan.

Johann Leitner, az NDF Szatmár megyei elnöke emlékeztetett arra, hogy a megyében jelenleg 23 helyi szervezet működik, a tagok száma pedig eléri a hatezret. „Nagy probléma, hogy sokan kivándoroltak és vándorolnak ki a mai napig. Örömteli viszont, hogy a fiatalok aktívan részt vesznek a fórum és az ifjúsági szervezet működésében, a kórusokban, a fúvószenekarokban. Igyekszünk őket bevonni a fórum vezetésébe is", fogalmazott.

Az NDF szatmári szervezetének negyedszázados tevékenységének legnagyobb megvalósításának nevezte a Johann Ettinger Német Elméleti Líceum létrehozását és működtetését. Az iskola indult anno háromszáz valamennyi gyerekkel, most pedig a tanulók száma meghaladja a nyolcszázat. Szintén kiemelkedő fontosságúnak nevezte, hogy minden olyan településen, ahol az emberek igényelik, van német nyelvű misehirdetés is. Szintén fontos eredmény, hogy a fórumnak jelenleg hét polgármestere és ugyanannyi alpolgármestere van.

A fórum megalapítását követően öt évvel később jött létre az ifjúsági szervezet, a Gemeinsam. Mivel az NDF a kezdetektől fogva szociálisan is elkötelezett volt, nagy hangsúlyt fektet a gazdaság-támogatásra. A Satmareana Egyesület 1991már közel ezer kisvállalkozásnak adott kamat nélküli hitelt. Az egyesület hozta létre 2008-ban a Kisiparosok Kamaráját, majd utóbbival közösen a Német-Román Gazdasági Egyesületet, amely a hiánypótló „Szatmár készült" termékexpó megszervezésével vált ismertté. Szintén az NDF működteti a Satmarense Egyesületet, amely rászorulókon, időseken igyekszik segíteni, számolt be a fórum szociális-gazdasági tevékenységeiről Josef Hölczli, a szatmárnémeti szervezet elnöke.

A Német Demokrata Fórum alapító okiratában foglaltak szerint a szervezet legfontosabb célja a német identitás megőrzése, ápolása és hirdetése. Ezzel együtt a célja, hogy Károlyi gróf szavai megvalósuljanak. „Azért telepítünk be svábokat, hogy mindenkinek jobb legyen", indokolta döntését a nemes úr közel három évszázada. „Mi azért dolgozunk, hogy mindenkinek jó legyen", parafrazálta szavait Johann Leitner.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: