2018-05-04 06:12:41• hírek • Közlemény

25 év remény, törődés, szeretet

A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet Reménység Idősközpontja csütörtökön fennállásának 25. évfordulóját is megünnepelte a hagyományos májusi bál keretében.

1993. május 2-án nyitotta meg kapuit a megye egyik legrégebbi idősklubja azzal a céllal, hogy megoldást nyújtson a nyugdíjasokat érintő szociális problémákra. Az évek során több száz idős fordult meg a központban, talált itt megértő barátokra, támaszra és vigaszra a bajban, szerető társakra az örömben.


A májusi bál keretében a Reménység Nappali Idősközpont 25 éves fennállását is megünnepelték csütörtök délelőtt. Az eseményt Hauler Magdolna intézményvezető nyitotta meg, majd a meghívottak szóltak a jelen lévő mintegy 80 klubtaghoz. Nm. és ft. Schönberger Jenő püspök méltatva a klub tevékenységét arról beszélt, hogy a Reménység központ egy csodálatos példa arra, hogy Isten minket akkor is szeret, amikor már megöregedtünk, amikor senkinek sincs szüksége ránk, amikor már úgy érezzük, hogy fölöslegesek vagyunk. Láng László Caritas-vezérigazgató szerint „jó nevet választottak ennek a klubnak, mert hangulatából valóban a reménység árad.”Román János nagybányai esperes arról beszélt, hogy az eltelt negyed évszázadot a közös út és a közös cél jellemzi. Pataki Csaba megyei tanácselnök elmondta, csodálja a klubtagok lendületét és összetartását. Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere is szólt a résztvevőkhöz. „Ahányszor eljövök Önök közé, mindig feltöltődök reménységgel, energiával, hiszen amikor Önökre nézek, csupa olyan embert látok, akik nem éltek hiába” – mondta a polgármester.


Az ünnepi beszédek után a rendezvény a májusi szerenáddal folytatódott.


Hogy mit jelent a Reménység klub az idősek számára, ők tudják a legjobban elmondani. És szívesen mesélnek. Botos Tibor 25 éve tagja a klubnak. „Első perctől fogva ide járok, mert pont a szomszédban nyílt meg a központ. Az ember eltölti itt az időt, olyankor nem gondolkodik egyeben. Szinte minden nap jövök, és ameddig tudok, ameddig a Jóisten engedi, addig jönni fogok.”


Biczó Józsefet a klub által nyújtott társaság, szeretet, gondoskodás segítette át élete egy nehéz korszakán. „Volt egy időszakom, amikor nagyon magamba voltam roskadva. Egy barátom, aki a klubba járt, mondta nekem, hogy van egy lehetőség arra, hogy emberek közé kerüljek. Kedvesen fogadtak. Én szeretek táncolni, itt volt rá alkalom. Táncolgattam, azt mondják a táncterápia nagyon jó dolog. Igy is van, én azóta ezt folytatgatom. Sokszor elgondolkodom azon, mennyi is az átlagéletkor. És rájövök, én azt már túléltem, és minden nap ajándék. Ha ezt így fogjuk fel, akkor már nem is vagyunk annyira elveszve” – állítja az egyik leghűségesebb klubtag.Takács Jenő és Tordai Rozália a Reménység központban találtak egymásra, és immár két évtizede boldog párt alkotnak. „1997-ben ismerkedtem meg itt Rózikával egy Katalin-bálon. Az eltelt több mint 21 év alatt szinte nem tudok megnevezni olyan eseményt, amelyen mi ne vettünk volna részt.” – meséli meghatódva Takács Jenő. 


Fehér Katalin 5 hónapja jár a központba. Agyvérzésen esett át, melynek következtében képtelen volt  kommunikálni, járni. Eleinte szállították a klubba, mostmár ügyesen mozog. Itt kapott erőt ahhoz, hogy leküzdje a depressziót, újra megtanuljon beszélni, írni. „Azon vagyunk, hogy egészen meggyógyuljon” – hangsúlyozza Hauler Magdolna. „Írogatjuk a betűket együtt, mostmár rövidebb szavakat is le tudunk írni. Segít origamit hajtogatni is.”„Már tudok főzni is” – teszi hozzá büszkén Katika, és nem is akármit, hanem töltött káposztát. „Magdika mondta, hogy biztosan sikerülni fog, és úgy is volt, a lányom is mondta, milyen finom.” Katalin számára minden nap új kihívásokat tartogat, élete újra értelmet nyert.


Marchiș Gheorghe (Gigi) a Reménység klub révén fedezte fel költői hajlamait. Gigi mindig is szeretett olvasni, de a központ ünnepségeibe bekapcsolódva tapasztalta meg, hogy másoknak is örömet szerezhet vagy épp gondolatba ejthet verseivel. „Ahogy megfogalmazódik bennem egy-egy vers, sietek is elmondani Magdikának. Minden alkalomhoz ismerek hozzáillő verset, aforizmát, melyet szívesen megosztok klubtársaimmal is.” – meséli Gigi.


Mától már a következő 25 évre készül a klub. Újabb beteljesült, boldog 25 évre.

 

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: