2017-10-04 13:57:59• hírek • MTI

256 képviselő szavazott a kisebbsgi nyelvi jogok bővítése ellen

Elvetette a bukaresti képviselőház szerdán a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) törvénykezdeményezését, amely bővítené a kisebbségek anyanyelvhasználati jogait a romániai közigazgatásban. A tervezet már a délelőtti szakbizottsági ülésen negatív véleményezést kapott. A végső döntést a kétkamarás román parlament szenátusa hozza majd meg.

A képviselőház plenáris ülésén csak az RMDSZ 21 képviselője támogatta a tervezetet, 256 képviselő az elutasításra voksolt, négy pedig tartózkodott.

Az Agerpres hírügynökség jelentése szerint a jogi, közigazgatási és emberi jogi bizottságok tagjai előzőleg érdemi vita nélkül utasították el az RMDSZ tervezetét, csak a magyar képviselők támogatták. A hírügynökség kiemelte, hogy az RMDSZ kezdeményezését még a - nem magyar - kisebbségi frakció jelen lévő képviselője sem támogatta, mert úgy vélekedett, hogy a román állam elegendő jogot biztosít a kisebbségeknek. Az RMDSZ kivételével minden frakció szónoka azt hangoztatta, hogy Románia modellországnak számít a kisebbségekkel szemben tanúsított türelem terén - írta az Agerpres.

Két hete Liviu Dragnea, a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke korainak nevezte, hogy Romániában bővítsék a kisebbségek anyanyelvhasználati jogait a közigazgatásban. Szerinte "roppant érzékeny" kérdésről van szó, és a PSD csak akkor fogja az anyanyelvhasználati küszöb leszállítását támogatni, ha ennek szükségességét a román társadalom is megérti és elfogadja.

A szakbizottságok szerdai ülésén az ellenzéki jobbközép Nemzeti Liberális Párt javasolta a tervezet elutasítását, amit a kormánypártok is támogattak, majd a képviselők meg is tapsolták saját szavazatuk eredményét. Márton Árpád, az RMDSZ frakcióvezető-helyettese a jelen lévő újságírók előtt csalódottságának adott hangot, amiért képviselőtársai "előítéleteik alapján voksoltak", anélkül, hogy egyáltalán elolvasták volna az RMDSZ törvénykezdeményezését. A képviselő nem kívánt jóslatokba bocsátkozni arról, hogy ezek után folytatódik-e az RMDSZ és a szociálliberális kormánykoalíció közötti parlamenti együttműködés. Azt mondta: nem tagja annak a testületnek, amely erről dönt.

A magyar parlamenti frakció májusban kezdeményezte a bukaresti parlamentben a közigazgatási törvény módosítását, amely a jelenlegi húszról tíz százalékra csökkentené azt a lakosságarányt, amely felett egy kisebbségnek joga van anyanyelvét használni a helyi közigazgatásban. A tervezetről a kétkamarás román parlament szenátusa fogja meghozni a végső döntést.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: