2014-09-03 16:57:12• hírek • Kocsis Zoltán

2500 lejes bírság a parlagfűért?

Határozatban kötelezné szatmárnémeti lakosait a parlagfű irtására a városi tanács RMDSZ-es frakciója, jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján Maskulik Csaba. A tanácsos egyben a lakosok segítségét is kéri a súlyosan allergén növény elleni harcban.

„Magyarországon 2008 óta törvény kötelez a parlagfű irtására, ennek elmulasztását pedig 50-től akár 50.000 euróig is büntetheti az állam. Nálunk ezzel szemben semmiféle törvény nem rendelkezik ezzel kapcsolatban", kezdte indoklását Maskulik. A tanácsos egy megdöbbentő statisztikai adatot is megemlített: a legújabb felmérések szerint Magyarországon minden negyedik embernél allergiás tüneteket vált ki a parlagfű!

Éppen ezért az RMDSZ-es frakció olyan határozattervezettel rukkolt elő, amely 1000-2500 lejjel büntetné azokat az ingatlantulajdonosokat, akik nem irtják ki saját területeikről a parlagfüvet.

Ezzel együtt Maskulik felhívással fordult a lakosság felé: arra kéri Szatmárnémeti lakosait, amennyiben parlagfűvel találkoznak közterületek, házaik, tömbházaik előtt, azonnal tépjék le vagy kaszálják le. „Nem várhatjuk el, hogy mindent az önkormányzat oldjon meg helyettünk. Főleg, ha egészségünkről van szó", jelentette ki.

Amint azt Békéssy Erzsébet, a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség igazgatója elmondta, Szatmár megyében eddig egyedül Avasfelsőfalu rendelkezett tanácsi határozattal a parlagfű irtásáról. Szatmárnémeti lehet a következő, amennyiben a tanács következő ülésén rábólint az RMDSZ javaslatára.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: