2019-03-08 10:37:15• hírek • Szatmar.ro

24 órás szolgálatban a virágosok: nőnapi csokordömping a központi parkban

Március 8 – nemzetközi nőnap. Általános utcakép: a férfiak virággal a kezükben sietnek, a nők a csokrokat csodálják az ajándékbolt kirakatában. A virágárusoknál méretes sor áll.

Idén sem lehet másképp, mint az elmúlt évtizedekben. Akinek virágra van szüksége, elsőként a „nagy park” jut eszébe. A régi központ zöld éke nem csak a kellemes délutáni séták színhelye, hanem a mindenkori virágárusoké. Ott áll meg az, ki születésnapra vagy esküvőre siet. Március 8-án és a ballagások időszakában két sorban parkolnak az autók, a vásárlók méretes sorban állnak a bokrétákért.

 

Az idei virágdömping kis újdonsággal szolgál: megjelentek az ajándékos dobozba csomagolt orchidea fejek. Úgy alakították ki a csomagolást, hogy az csöpögés mentesen, de vízben tartsa a növény rövidke szárát. A szerencsés hölgyek ily módon hosszú ideig csodálhatják meglepetésüket. A csokorvásár máskülönben mit sem változott: illatos kötegek százait kínálják az árusok, melyeket 25 lejtől kezdve vásárolhatnak az erősebb nem képviselői. Szálanként is kaphatóak az ajándéknak szánt tulipánok, rózsák, nárciszok és fréziák – ezek örvendenek a legnagyobb sikernek.

 

Megkérdeztük az árusokat, mennyi ideig készülnek az ünnepre. Március elsejétől folyamatosan megy a beszerzés, válogatás, csokorkötés. Jobb időben már éjszaka a helyszínre érkeznek, ott készítik a bokrétákat. A mostani esős idő miatt csak reggel ötre mentek helyet foglalni, nehogy más csípje el a sétányhoz közel eső pozíciókat. Előző nap és éjjel készítik a különböző összeállításokat, hogy színben, formában, fajtában és árfekvésben is több variációval rendelkezzenek, melyeket még frissen kínálnak az érdeklődőknek. Igény szerint is összeállítható a meglepetés, ám plusz költséget számíthatnak fel érte a készítők. A tapasztaltabb eladók előre tudják, mi az év trendje, úgy vásárolnak be a sok színű ajándékokból. Jobb többet, mint kevesebbet, hisz ilyenkor kell megragadni az alkalmat, amikor szezonja van.

 

Népi hagyományaink eltűnőben vannak, helyüket új keletű szokások töltik be (ha hagyjuk). Ilyennek számít a nemzetközi nőnaphoz köthető ajándék- és virágözön, melyet csak mintegy száz éve ünnepel a társadalom. A hölgyek biztosan örülnek az alkalomnak, no meg a virágárusok!

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: