2012-02-24 17:34:15• hírek • Kocsis Zoltán

2100 magyar gyerek készül beiratkozni az iskolába

Valamivel több, mint hatezer gyerek iratkozhat be idén iskolába, előkészítő vagy első osztályba, derült ki a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség felméréséből. A pénteken tartott sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy eddig a gyerekek 5,8%-a teljesített rosszul a pszichoszomatikus felmérésen.

Szász Piroska főtanfelügyelő-helyettes elmondta, hogy a intézmény felmérése szerint az idén összesen 6190 gyerek készül beiratkozni valamely iskolába, előkészítő vagy első osztályba. Közülük 2099-en előkészítőbe, 3292-en pedig első osztályba iratkozhatnak. Ez előbbi esetben megközelítőleg 165, utóbbi esetben pedig 177 osztályt jelent. Összesen 2289-en jelezték, hogy anyanyelvű osztályba szeretnének iratkozni: 181-en német nyelvűbe, a többiek pedig magyarba.

A február 20-29 között zajló pszichoszomatikus felméréssel kapcsolatban Sinziana Cristea, a Megyei Nevelési Tanácsadó és Erőforrásközpont vezetője elmondta, hogy csütörtök estig a bejelentkezett 527 gyerek közül 344-en jelentek meg a felmérésen, közülük 105 magyar anyanyelvű. Eddig húsz gyerekről mondta az egy orvosból, egy iskolapszichológusból, egy tanárnőből és egy óvónőből álló bizottság, hogy nem ajánlják a magasabb oktatási szinten való tanulást.

Cristea felhívta a figyelmet, hogy ezek a vizsgálatok nem tesztek, hanem inkább játékos felmérések, amely anyanyelven folynak. Elmondta, Szatmárnémetiben négy, Nagykárolyban és Avasfelsőfaluban egy-egy iskolában folynak a pszichoszomatikus felmérések. Szerettek volna egy-egy központot állítani Tasnádon, Erdődön és Sárközújlakon is, de ott nem volt igény rá.

A Szatmár Megyei Tanfelügyelőség honlapján (www.isj.sm.edu.ro) megtalálhatóak mind a pszichoszomatikus felmérések helyszíneinek listája, mind pedig az iskolakörzetek, úgy Szatmárnémetiben, mint Nagykárolyban és Avasfelsőfaluban.

Fontos kiemelni, hogy a márciusban kezdődő beiratkozások első szakaszában csak abba az iskolába lehet majd beíratni a gyereket, amelyhez lakóhelye szerint tartozik.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: