2014-01-21 15:36:39• hírek • Nagykároly.ro

20 ezer ember és 94 rendezvény Nagykárolyban

Kulturális szempontból mindenképpen sikeresnek értékelhető a tavalyi esztendő. Bogdan Georgescu, a polgármesteri hivatal kulturális igazgatóságának vezetője hírportálunk megkeresésére ugyanakkor hangoztatta, hogy ezt a sikerességet viszonyítani kell az anyagi lehetőségekhez is.

A gazdasági válság (melyből mintha lassan kezdenénk kilábalni), a városon kívül a megyére, az egész országra jellemző forráshiány mindazonáltal nem okozta ténylegesen egy esemény elmaradását sem. Mint a kulturális igazgató magyarázta, testületükben működik az öncenzúra. Megszokták azt, hogy pénz nélkül dolgoznak - fejtette ki -, egyúttal azt is, hogy például a városnapi ünnepséget (a megyében egyedülálló módon) önfenntartóra szervezik. És egyébként a 2013-as városnapi rendezvénysorozat is lényegében „visszahozta" a befektetett összeget. Mindezeket persze nem lehetne elérni Nagykároly, a környéke, a megye kulturális gazdagsága nélkül. Példának okáért megemlítette azt, hogy számos Nagykárolyból elszármazott bérmentesen, avagy csupáncsak a legkisebb költségek megtérítésének fejében szolgáltatott kulturális tevékenységet.

Nyilvánvalóan lehetett volna jobb, sokrétűbb is a kínálat, de hát az elvégzett munkát nem neki kell megítélnie - tette hozzá. Számára az a legfontosabb, hogy minden eltervezett rendezvényt sikerült megvalósítaniuk. Különösen örült annak, hogy sikerült megtartani és remélhetőleg hosszú útjára indítani a középkori fesztivált. Az első alkalomból sokat tanultak, sejtik már, hogyan kell jobbá tenni, azonfelül az is bebizonyosodott, hogy elengedhetetlen több pénzt elkülöníteni a szervezési költségekre. Szintúgy örvendett annak, hogy nagyjából minden pénteken volt rendezvény a Károlyi-kastélyban, minden második vasárnap otthonra lelt a hihetetlenül kifinomult környezetet biztosító építményben egy-egy kiállítás, azaz sikerült élettel megtölteni a hajdani főúri lakot.

A tavaszi fesztivál, a BestFest létjogosultsága megkérdőjelezhetetlen, akárcsak az AugusztFesztté vagy a Karácsony Varázsáé. Ugyancsak fontos rendezvény a Sárkányeregető-fesztivál, továbbá sokak számára lényeges a Halloween Party léte. Mindezek - a városnapot kivéve - kisköltségvetésű rendezvények sokakat szólítottak meg, ugyanakkor lehetőséget adtak a helybeli tehetségeknek a megmutatkozásra. Továbbá ezek az alkalmak színesítik a kínálatot, hiszen egy-egy ilyen rendezvényre a más célból érkező turisták is szívesen látogattak el.

Mindezek számokban a következők: 2013-ban a kulturális igazgatóság és a Gróf Károlyi Idegenforgalom-népszerűsítő Központ égisze alatt 94 kulturális-művészi rendezvényt tartottak, közülük 27 képzőművészeti kiállítás, 6 könyvbemutató, 12 tudományos értekezlet, 6 iskolaközi verseny, 24 hangverseny (könnyű- és komolyzenei egyaránt), 7 színházi előadás, 5 ökológiai vagy humanitárius vagy kulturális, avagy egyéb természetű kezdeményezés, továbbá 7 fesztivál. Ezeken a rendezvényeken hozzávetőleg 1500 művész lépett a nagyérdemű elé, amelynek, azaz a kulturális események részvevőinek száma körülbelül 20 ezer fősre tehető.

20 ezer ember és 94 rendezvény

A célok közé tartozik az idegenforgalom növelése is, ennek értelmében fontosnak tartja, hogy két nagy romániai turisztikai fesztiválon is képviseltette magát Nagykároly, ennek szellemében egyébként idén a magyarországi hasonló rendezvényeket keresik majd meg. Amúgy 2012-ben 35 ezren látogatták meg a kastélyt, tavaly a nézőszám emelkedett, méghozzá több mint 40 ezerre. Természetesen mindezek megvalósításához hozzátartozik az is, hogy remek kapcsolatot sikerült már a korábbiakban kialakítani a különféle intézményekkel, és ezt fenn is tudták tartani, így egyebek mellett a város helyi tanácsával, a megyei önkormányzattal, a múzeummal, de a civil szervezetekkel is.

Méltatta a sajtóval való együttműködést is, ezen belül megemlítette, hogy a Nagykároly.ro hírportál 2013-ban is tájékoztatta olvasóit az eseményekről, ugyanakkor be is számolt azokról. Meglátása szerint ezzel is magyarázható, hogy egy-egy jobban sikerült rendezvény okán olyanok is megjelentek a különféle kulturális programokon, akik talán pont egy tudósítás kapcsán kaptak kedvet mindehhez. A kommunikációba igyekeznek idén is erőforrást fektetni, ennek jegyében ők maguk is egy interaktív weblappal rukkolnak elő rövidesen, melyen felületet kapnak a nagykárolyi rendezvényeken kívül a környékbeli települések kulturális eseményei is. Célkitűzésük ugyanis összegezni a kínálatot, hiszen egyaránt jó és pótolhatatlan ez a környékbelieknek és a városiaknak, az idelátogatóknak és a helybelieknek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: