2019-01-11 09:48:43• hírek • Bede Emőke

2018-ban közel 800 vaddisznót lőttek ki a megyében az afrikai sertéspestis miatt

Ha Szatmár megye 2018-as évét címszavakban kellene összefoglalnunk, akkor ezek közül az egyik biztosan az afrikai sertéspestis lenne, hiszen az egész tavalyi évre rányomta a bélyegét ez a makacs fertőzés.

Ezzel kapcsolatban a Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság pénteken közölte, hogy 2018-ban sikerült 13 fertőzésgócot felszámolni a megye hét településén. Az ASP által érintett települések között ott volt Mikola, Újberek, Tasnádszarvad, Nagygérce, Bocskó, Nagytarna és Kegye is. E települések mindegyikén laborvizsgálatok is igazolták az afrikai sertéspestis jelenlétét a gazdák által tartott állatokban, melyeket épp ennek okán le is kellett ölni.  A DSVSA által közzétett információk szerint ez összesen 20 gazdaságban történt meg. A gazdákat kivétel nélkül mind kártalanították, a számukra kifizetett kártérítés összértéke 63 260 lej volt (az összeg megállapításakor az aktuális piaci árakat vették alapul).
 

A fertőzés azonban nem csak a háztáji gazdaságokban ütötte fejét, hanem a vadállományban, a vaddisznók körében is. A megye területén összesen 49 elhullott állatot találtak a vadászok, 773-at pedig ők maguk lőttek ki prevenciós céllal. A labor végül 36 esetben igazolta, hogy az elhullott vagy kilőtt vaddisznó hordozta az afrikai sertéspestist. Bár a kilövés elsőre drasztikus módszernek tűnhet, ez az ASP megfékezésének egyik kulcslépése, ugyanis a vaddisznók taxiként szállíthatják a fertőzést a megye egyik pontjáról a másikra. Azonban nem csak e két színtéren vették fel a kesztyűt a fertőzéssel a hatóság munkatársai, hanem rendszeresen közúti ellenőrzéseket is szerveztek a rendőrség támogatásával annak érdekében, hogy kiszűrjék az engedély nélküli állat- és hússzállítmányokat.


Bár az afrikai sertéspestis emberre nem veszélyes, azonban jelentős károkat tud okozni a sertésállomány megtizedelése által. Épp ezért a DSVSA arra kéri a sertéstartókat, ha bármilyen tünetet vesznek észre az állaton, értesítsék az igazgatóságot a 800826787-es vagy a 0261–715956-es telefonszámon és mielőbb keressék fel az illetékes állatorvost.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: