2009-04-09 10:56:07• hírek • Parajdi Andrea

Osztrák példák a sípálya kiépítéséhez

A Luna Ses-i sípálya körüli munkálatok ütemének felgyorsítását célozta meg egy igazgatótanács létrehozása (ADI). A tanács tagjai április 16-án, csütörtökön ülnek össze az első egyeztetésre, ahol Ausztriában használt lehetősékről is szó esik, a sípálya kiépítésével kapcsolatban.

Nemrégiben egy delegáció utazott Szatmárnémetiből az ausztriai Tauplitz üdülőtelepre, ahol 15 sípálya összesen 40 kilométeren terül el. A síparadicsom legalacsonyabb pontja 900 méter, ahol a falu is található, legmagasabb része pedig eléri az 1965 métert, ahová felvonókkal könnyedén el lehet jutni.

Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács Területfejlesztési Igazgatóságának vezetője is Ausztriába járt. Elmondása szerint minden olyan fejlesztési területet áttekintettek, amely Szatmár megye számára is hasznos támpontokkal szolgálhat. Megnézték a sípálya műszaki berendezéseit s azokat működtető rendszereket, a mesterséges hóágyút, a hótaposó gépeket, illetve a létező felvonók összes típusát.

A tauplitzi üdülőtelep nagy részét magánbefektető valósította meg, a helyi delegáció arról is gyűjtött információkat, hogyan oldották meg az Önkormányzat és a privát cég közti együttműködést, milyen előnyei és milyen hátrányai vannak egy ilyen szerződésnek.Mivel a Luna Ses-i sípálya létrehozása során is meg kell oldani az infrastruktúrát és a közművesítést, arról is tájékozódtak, hogy Ausztriában milyen módon valósították meg a bevezető utak kiépítését, a víz-, és szennyvízgazdálkodás létrehozását.

A Luna Ses-i üdülőtelep fejlesztéséért létrejött igazgatótanács április 16-i, első ülésén az osztrák példák is megvitatásra kerülnek. -Számtalan olyan dolgot tapasztaltunk, s olyan tanácsokat kaptunk az ottani vezetőktől, amelyeket sikeresen alkalmazhatunk a Szatmár megyei sípálya kiépítésekor - tájékoztatott Pataki Csaba, igazgató.

Az ausztriai Tauplitzben 40 kilométeren direkt összeköttetésben 15 sípálya működik

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: