2011-07-08 16:44:39• hírek • Kocsis Zoltán

Ne könnyítsük meg a bűnözők dolgát!

Romániában az utóbbi években drasztikusan megnőtt a betöréses lopások száma és ezen tendencia alól sajnos Szatmár megye sem jelent kivételt: csak az év első öt hónapjában több ilyen bűncselekmény történt, mint tavaly a teljes első fél évben.

Ráadásul a jogosulatlan behatolások száma nyáron, a szabadságok idején a legmagasabb, ezért a Megyei és a Helyi Rendőrség munkatársai közös tájékoztatási akciót kezdeményeztek, amely során szeretnék felhívni a lakosok figyelmét, hogy miként nehezíthetik meg a bűnözők dolgát.

Az akció keretében a rend őrei személyesen próbálnak meg felkeresni minél több lakóközösséget, hogy szóban és szórólapok segítségével tanácsokat osszanak, miként lehet megnehezíteni a bűnözők dolgát. Ezek során elmondják, milyen fontos a jószomszédsági viszony, hogy abban az esetben, ha valaki elutazik, akkor a szomszéd néha-néha vessen egy pillantást az illető lakására. Hogy ürítse ki a postaládáját, mert ezzel eltünteti a távollét árulkodó jeleit. Hogy amennyiben ismeretlenek érdeklődnek az elutazott szomszéd után, akkor ne az legyen a válasz, hogy szabadságon van és csak sokára jön vissza, mert ezzel csak megkönnyíti a bűnözők dolgát.



Ennél is fontosabb a saját biztonság, „ezzel kapcsolatban pedig meg kell értetnünk az emberekkel, hogy ez az ő felelősségük is", hangsúlyozta Simona Sandulescu altiszt. Ennek pedig alapvető pontja az ajtók, ablakok gondos bezárása, végpontja pedig a különböző biztonsági berendezések, riasztók beszerelése.

Az akció során önkéntesek által kiosztott szórólapok praktikus tanácsokkal látják el a lakosságot arról, hogyan kell biztonságossá tennie lakását, miként nehezítheti meg a bűnelkövetést és mit kell tennie az áldozatnak, ha netán kirabolták.

A pénteki tájékoztató tevékenységére a sajtó is elkísérhette a rendőrséget. A Szatmár.ro munkatársát a Iuliu Maniu utcára kiszálló egység mellé osztották be, és tisztán pozitív élményekben részesült: a megszólaltatott emberek receptíveknek, befogadóknak és együttműködésre hajlamosaknak bizonyultak. A Simona Sandulescu vezette csapat minden egyes alkalommal az emberek lelkére kötötte: járjanak nyitott szemmel és bátran és bizalommal hívják a 112-es segélyhívó számot.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: