2009-09-14 13:36:50• hírek • Tóth Klarissz

Egészséges életmódra nevelés

Kezdetét vette az új tanév, amikor is sok gyermek elsősként megkezdi életének egy teljesen új fejezetét. Ez minden csemete számára nagy kihívást jelent.

Napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészséges életmódra nevelésre. Mielőtt még a gyermek iskolába járna, lényeges, hogy már az otthoni környezetben megtanulja és elsajátítsa azokat az alapvető szokásokat, amelyek segítségével életét a későbbiekben a lehető legegészségesebbé teheti. A pedagógusok és a szülők is egyetértenek azzal, hogy ezeknek a szokásoknak a megtanítását nem lehet elég korán kezdeni. Az egészséges életmódra nevelés elősegíti a gyermek testi fejlődését és érzelmi nevelését egyaránt. Elsődleges szempont a gyermek egészséges életmód igényeinek megalapozása, mint a testápolás, az öltözködés és a táplálkozás, amelyek kialakításban a szülők példamutató magatartásának rendkívül fontos szerepe van.

A kézmosás az alap. Sok anyuka tisztában van azzal, hogy az influenza, a kanyaró és néhány bakteriális fertőzés cseppfertőzés útján betegíti meg a csöppségeket. Ezért arra kell tanítani őket, hogy rendszeres kézmosással ezeknek a betegségeknek java részét meg lehet előzni. Tudatosítani kell bennük, hogy vécé használatot követően, az étkezések előtt mindig mossanak kezet. Napjainkban rengeteg olyan gyerekeknek szánt mesefigurás szappan és törölköző kapható, melyeknek segítségével lelkesebbé tehetjük őket.

A reggeli elmaradhatatlan. A szülők jól tudják, hogy a reggelit sem az uzsonna, sem pedig az ebéd nem helyettesíti. Annak érdekében, hogy a gyermek jobban tudjon összpontosítani, szüksége van egy megfelelően összeállított, tápláló reggelire, ami napi feladatainak ellátásához megadja a szükséges energiát. Amennyiben a gyermek már egészen kiskorában azt tapasztalja, hogy az egész család reggelivel indítja a napot, a későbbiek során is fontos része lesz az életének.

Egy kis mozgás mindenkinek kell. A mai generáció ideje java részét az iskolai padban-, majd hazaérve a televízió és a számítógép előtt tölti. Nem véletlen, hogy a fiatalok legsürgetőbb problémája éppen a mozgáshiányból eredő elhízás. Ezért a gyermeket arra kell buzdítani, hogy napi teendői közzé a mozgást is beiktassa. A közös családi programok még inkább fellelkesítik a gyermeket. Az iskolából megterhelten hazatérve mindenképpen friss levegőn történő játszásra van szüksége. Tény az, hogy az egészséges életmódra nevelés egyik meghatározó időszaka a kisiskoláskor, amikor is számtalan olyan életmód igény merül fel, amit minden gyermeknek meg kellene tanítani.


Napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészséges életmódra nevelésre

Napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészséges életmódra nevelésre


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: