2009-12-29 14:50:40• hírek • Parajdi Andrea

2010-ben sem lesz csoda

„Áthidalások és meglepetések éve volt a 2009-es esztendő"- így jellemezte röviden Ilyés Gyula polgármester, Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatalának a mögöttünk lévő tizenkét hónapját. Bár a jövő évet nem kezdjük adóssággal, Ilyés szerint panaszra még így is bőven lesz majd okunk: hiszen a decentralizáció miatt számos kötelezettség szakad majd a nyakunkba.

2008 októberében indultunk el a lejtőn, amikor a kormány bejelentette, hogy a gazdasági válság miatt megszorításokra számíthatunk, azóta szinte elapadtak az állam részéről érkező támogatások - kezdi Ilyés Gyula polgármester a 2009-es év értékelését. Mint mondja a 2004-2008-as periódus egy nagyon dinamikus időszak volt, akkor érezni lehetett a fejlődést, számtalan beruházás sikeresen megvalósult. 2009-ben azonban a globális válság mindenkit visszarántott és kivárásra vagy egyenesen lemondásra kényszerítette a különböző ágazatokban tevékenykedő gazdasági szereplőket.

Egy ilyen viszontagságos időszaknak Szatmárnémeti januárban egy millió eurós adóssággal vágott neki. -Nehéz volt úgy összeállítani a 2009-es költségvetésünket, hogy a bevételek és a kiadások egy szinten legyenek, ugyanis míg az előbbi alig, utóbbi nagymértékben növekedett. Mindemellett pedig arra is figyelni kellett, hogy a megmaradt adósságunkat az év végéig felszámolhassuk - mondja a polgármester.

Ahogyan egy egyszerű háztartásban is lenni szokott, első körben a számlák kifizetésére és a család „fenntartásra" különítik el a szükséges összegeket, majd ha futja egyébre is, akkor újabb kiadásokat is bevállalnak. Ugyanezen az elven működik egy Önkormányzat is, amelynek kötelessége, hogy biztosítsa a különböző közszolgáltatásokat, és biztosítsa a hozzá tartozó intézmények működését. Amennyiben pedig minden adminisztrációs költségre megvan a szükséges fedezet, fejlesztésekben is lehet gondolkodni, persze ha minderre maradt is valamennyi keret. Nos, Szatmárnémetinek 2009-re nem sok maradt. A korábban elkezdett útjavítások tovább folytatódtak (Pálfalvai, Dorobantilor, Gellért Sándor), illetve több útszakasz is felújításra került, azonban nagy volumenű munkák elindítására már nem futotta.

A korábbi évekhez képest 2009-ben nem csak a felújított útszakaszok száma, hanem a térségben érdekelt beruházok száma is lényegesen megcsappant. A városban tervezett három bevásárlóközpont közül, kettőnek (Atrium Center, Armonia Plaza) még mindig kérdéses a sorsa. Az Ipari Parkból is két beruházó vonult ki, valamint az egyik legnagyobb terv, a mélygarázs ötlete is megtorpant, miután a beruházásra hajló spanyol befektetők a pénzügyi piac alakulása miatt visszavonulót fújtak.

Jövőre se számítson senki csodára, hiszen a 2010-es esztendőre az idei év még mélyen rányomja bélyegét. A jövő évet nem kezdjük adóssággal, s az is pozitívum, hogy újratárgyalta a hitelszerződéseit a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal az Unicredit Tiriac és a Dexia Komunalkredit bankokkal. Jövőre mindkét bank előnyös feltételek mellett folyósít kölcsönt a városnak, így hitelből több út modernizálása is megkezdődhet. Első körben a Prahovei, a Mihai Viteazul, a Jean Calvin tér és a Szatmárzsadányi út kerül felújításra, és természetesen folytatódnak a még folyamatban lévő útjavítások is.

Ugyancsak jó hír, hogy 2010-ben a harmadik híd teljes műszaki dokumentumait el akarja készíttetni a városvezetés. A polgármester mint mondja hamarosan lesz egy városrendezési terve a hídnak, amelyre alapozhatják majd a teljes dokumentációt. Ilyés Gyula polgármester még azt is megkockáztatja, hogy a jövő év végére Szatmárnémeti eladósodási szintje olyan értékeket mutat majd, amelyek lehetővé teszik egy nagyobb banki kölcsön felvételét. -Sem a kormány, sem pedig az Európai Unió nem fog nekünk pénzt adni arra, hogy megépítsük a harmadik hidat. Egyetlen megoldás a hitelezés lesz. Legalább 10-15 millió euróra lenne szükségünk, amelyet ha sikerülne két év türelmi idővel kölcsönözni, elképzeléseim szerint már egy év múlva felvehetne a város - magyarázza bizakodva a polgármester.


Ilyés Gyula polgármester szerint az áthidalások és meglepetések éve volt a 2009-es esztendő.
Ilyés Gyula polgármester szerint az áthidalások és meglepetések éve volt a 2009-es esztendő


Mindennek természetesen két oldala van, hiszen a jövő év távlatában is szerepelnek olyan intézkedések, amelyek komoly problémákat okoznak majd. A polgármester mint mondja úgy néz ki, hogy 2010-ben elindul a decentralizációs folyamat, amelynek lényege, hogy a különböző minisztériumok a helyi önkormányzatokat egyéb hatáskörökkel ruházzák fel, amelyekhez nem biztos, hogy a megfelelő összegeket is biztosítani fogják. A Tanügyminisztérium tervei szerint jövőre 2850 lejt küld egy évre egy diák után a helyi költségvetésbe, amelyből meg kell oldani a teljes tanügyi rendszer működését, beleértve a tanárok fizetését is. Ilyés mint mondja kalkulációt már ők is végeztek, ám a városi iskolák legtöbbjében ez a „fejösszeg" kevésnek bizonyult, hiszen olyan intézmény is van, ahol egy diákra több mint 4000 lej kell egy évre.

-Hatalmas konfliktusra számítunk, ugyanis a Minisztérium ezen elképzelése vélhetően más városokban is negatív hatásokat produkál majd. Ki lesz az aki eldönti, hogy mit ne fizessünk ki a tanügyben, hány tanárt bocsássunk el, mert nem lesz elegendő pénzünk kifizetni a munkájukat? Egyáltalán ki fogja elbocsájtani őket? Én, mint a polgármester? Aztán a minisztérium felelőtlensége miatt, természetesen mindenki a helyi Önkormányzatot fogja hibáztatni, ha a pénzhiány miatt meg kell reformáljuk az oktatási rendszert, azt amelyet ezidáig mindig a minisztérium irányított - fejti ki Ilyés, majd hozzáteszi: jelenleg 15 millió lej különbség van a minisztérium által kiutalni tervezett pénzkeret és a helyi szinten szükséges pénzösszeg között. Azt pedig nyilván senki se tudja, honnan lesz a differencia biztosítva.

Jövőre az Európai Uniós pályázatok önrészének biztosítása is gondokat okoz majd a költségvetésben, ugyanis már jelenleg 16-17 millió euró értékben pályáznak különböző célzattal uniós támogatásra. Ilyés mint magyarázza a városregenerációs csomag, amelynek keretében a Solidaritatii, a Kubik gödör és a 14 Mai lakónegyedek környékét szeretnék felújítani komoly anyagi hozzájárulást igényel, ám az még kérdéses mindenre kifutja-e majd.

Úgy tűnik tehát, hogy a meglepetésekkel teli 2009-es év után, 2010-ben is lesznek majd pillanatok, amikor meghökkenve bámulunk a helyi történésekre, és amikor kétkézzel húzzuk majd a takarót, hogy mindenhová elérjen.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: