2009-07-05 12:46:56• hírek • MTI/Reuters

200 millió áldozat

A Facebook közösségi portál népszerűségét a virtuális bűnözők is kihasználják, akik már több mint 200 millió felhasználó közül választhatják ki leendő áldozataikat.

Biztonsági szakértők szerint az emberek naivitására épülő, biztonsági réseket kihasználó virtuális bűnözés a Facebook segítségével még gyorsabban terjed, és ez évente több milliárd dolláros kárt okoz az amerikai vállalatoknak, illetve az egyéni felhasználóknak.

Két évvel ezelőtt még a MySpace volt a virtuális bűnözők kedvelt találkahelye, akik mostanra a Facebookra is beásták magukat. Ez nem is csoda, hiszen a közösségi portál a tavaly decemberi 120 milliós taglétszáma júliusra 200 millió fölé emelkedett. Az internetes csalók a felhasználók elfeledett barátjának adják ki magukat, majd mindenféle kéretlen levelet küldenek, vagy olyan oldalakra invitálják őket, amelyek a személyes adatok megszerzésére, illetve vírusok terjesztésére készültek.

A Facebook Paolo Altó-i központjából a felhasználókra veszélyes spamek többségét képesek kiszűrni, s ezzel az internet egészéhez képest egy biztonságosabb felületet hoztak létre. A bűnözők azonban még ezen a figyelemre méltó szűrőn is képesek áttörni.

Amikor egy fióknál valamilyen gyanús tevékenységet észlelnek, az oldal automatikusan a többi fióknál is hasonló elemeket keres. A rendszer akár törli a veszélyesnek ítélt elektronikus levelet, vagy a fiók ellenőrzéséhez visszaállítja a felhasználó eredeti jelszavát.

A közösségi portál azonban senkinek sem garantálja a biztonságát, a felhasználási feltételek között szerepel, hogy mindenki csakis a saját felelősségére használja az oldalt.

Az emberek nincsenek tisztában a valódi veszélyekkel, ezért fenntartások nélkül képesek bízni a közösségi oldalakban. Olyan ez, mintha az utcán járva mindenkiben megbíznánk, aki szembe jön velünk - mondta Randy Abrams, az ESET biztonsági szoftvervállalat kutatója. A Facebook kéretlen levelekkel szembeni előnye, hogy a zárt rendszerként működő portálon fellelt spameket minden felhasználó fiókjából egy kattintással tudják törölni.


A Facebook közösségi portál felhasználói mind potenciális áldozatok.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: