2016-02-26 15:49:04• hírek • Kocsis Zoltán

2009 óta először szabtak ki életfogytiglani börtönbüntetést Szatmáron

Tavaly hat év után először született életfogytiglani börtönbüntetésről szóló ítélet a Szatmár Megyei Törvényszéken - többek között ez hangzott el az intézmény évértékelő sajtótájékoztatóján. Az is kiderült, miért nem lett semmi az intézmény első vagyonelkobzásról szóló ítéletéből.

Mihai Ciorcas alelnök, a büntetőjogi részleg vezetője beszámolójából kiderült többek között, hogy a tavalyi évben tíz különböző ügyben 73 házkutatást tartottak megyeszerte. Ez valamivel kevesebb, mint egy évvel korábban, amikor 11 ügyben 103 házkutatást tartottak. Összesen 28 elfogatási parancsot foganatosítottak tavaly, kettővel kevesebbet, mint egy évvel korábban.

A tavaly összesen 45 személyt küldtek börtönbe a bírák, szemben az egy évvel korábbi 95-tel. A szabadságvesztésre ítéltek között négy külföldi állampolgár is volt - mindannyian embercsempészet miatt kerültek bajba. Csempészet, drogkereskedelem, adócsalás - ezek voltak a további okok, amikért börtönbe küldtek embereket a tavaly.

A legsúlyosabb ítélet, amit tavaly Szatmáron kiszabtak, életfogytig tartó szabadságvesztés volt. Ilyenre legutóbb 2009-ben volt példa, magyarázta Ciorcas. Érdekesség, hogy mindkétszer ugyanaz a bíró hozta meg az ítéletet - ezúttal a gyöngyi gyilkos esetében.

A törvényszék történelmében először vagyonelkobzásra is ítélt egy személyt - ám ő sikerrel fellebezett a döntés ellen.

Nilda Preda Tarnoveanu beszámolójából kiderült, hogy tavaly a törvényszék és a bíróság összesen 29.258 ügyet vizsgált, szemben a 2014-ben regisztrált 36.252 esettel és a 2013-ban összesített 44.834-gyel.

A Szatmárnémeti Bíróság asztalára 13.235, a Nagykárolyi Bíróságéra 4410, az Avasfelsőfalui Bíróságéra pedig 2888 ügy került. A Szatmár Megyei Törvényszék 8726 ügyet tárgyalt tavaly.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: