2018-03-14 14:07:46• hírek • Agerpres.ro

20.000 lejt fizet, aki feketén dolgoztat - személyenként!

Minden, egyéni munkaszerződés nélkül foglalkoztatott munkaerő után 20.000 lejes pénzbírsággal sújtják ezentúl a munkáltatókat, anélkül, hogy a bírságok összértéke meghaladná a 200.000 lejt - döntött szerdán a képviselőház. 

A képviselők 177 támogató, 71 ellenszavazattal és 6 tartózkodással, döntő házként fogadták el a 2017/53-as sürgősségi kormányrendeletet törvényerőre emelő tervezetet.


Az elfogadott törvényszöveg értelmében be nem jelentett munkának számít, ha egy személyt úgy foglalkoztat a munkáltató, hogy előzőleg (legkésőbb a tevékenység előtt egy nappal) nem kötött vele írott, egyéni munkaszerződést; ha nem értesítette legkésőbb egy nappal korábban a szerződésben foglaltakról a munkaügyi hivatalt; ha olyan időszakban foglalkoztat egy személyt, amikor ennek az egyéni munkaszerződése függőben van; részidős munkavégzésre vonatkozó szerződés esetén, ha a leszögezett órákon kívül is foglalkoztatja az alkalmazottat. 


Az egyéni munkaszerződést írásban, román nyelven kell megkötni mindkét fél beleegyezésével, legkésőbb a munka megkezdése előtti napon. Ennek feladata a munkáltatóra hárul. Még a munka megkezdése előtt iktatni kell az egyéni munkaszerződést az alkalmazottak nyilvántartásában, majd a területi munkaügyi felügyelőségnél. 


Minden egyes, egyéni munkaszerződés nélkül foglalkoztatott személy után 20.000 lejes bírságot kell fizetnie az elfogadott törvény értelmében a munkaadónak. A bírságok összege nem haladhatja meg a 200.000 lejt. Ugyanekkora bírsággal kell számolniuk a munkaadóknak akkor is, ha nem közölték a munkaszerződésben foglaltakat az illetékes hivatallal. 


Aki részidős munkára köt szerződést az alkalmazottal, de a szerződésben megállapított órákon kívül is foglalkoztatja, az alkalmazottanként 10.000 lejes pénzbüntetésre számíthat, a bírságok összértéke ebben az esetben sem haladhatja meg a 200.000 lejt. A bírság kiszabása után 48 órán keresztül feleződik a kifizetendő összeg, ezt követően azonban a teljes büntetést ki kell fizetnie a munkáltatónak. 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: