2013-10-23 15:58:23• hírek • Szatmár.ro

1956-ra emlékeztek a diákok Szatmárnémetiben

A Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban, a Regormátus Gimnázumban és a Hám János Római Katolikus Iskolaközpontban is megemlékeztek szerdán az 1956-os forradalom kitöréséről.

A szatmári diákok verses-zenés összeállításokkal, előadásokkal emlékeztek meg október 23-án az 1956-os eseményekről.

Déli 12 órakor a Kölcsey Ferenc Főgimnázium diáksága az iskola dísztermében tartott előadáson emlékezett a szomorú következményekkel járó történésekre. A XII. A osztályos diákok előadásának összeállításában Bagosi Ilona tanárnő volt a segítségükre. Versekkel, dalokkal és kisebb jelenetekkel idézték fel a Budapesti eseményeket a végzősök, s mint megtudtuk: az iskolában hagyományt szeretnének teremteni azzal, hogy október 23-án egy-egy végzős osztály előadásával emlékeznek a magyar történelem egyik legmeghatározóbb fejezetére.

Az iskola XI. osztályosai pénteken tanulmányi kirándulásra indulnak Budapestre, ahol közel 100 kölcseys diák bejárhatja az 1956-os helyszíneket, meglátogatják a parlamentet, a Műszaki Egyetem rakpartját, de megtekintik a budai Sziklakórházat, ahol az '56-os sebesülteket is ápolták és végigjárják a Terror Házának tárlatát is.

A Református Gimnáziumban 14 órai kezdettel tartottak megemlékezést a nyolcadikos diákok. Versekkel és énekkel elevenítették fel az 1956-os eseményeket, a forradalom kitörésének előzményeit, a szabadságtól örömittas napokat és a megtorlást. Az előadást korabeli fotók, fényképek kivetítése tette még hangulatosabbá, a tanárokból és diákokból álló publikum a vetítés segítségével kicsit az események részeseivé vált.

Az előadás különlegessége volt a magyar zászlóra elhelyezett néhány gyertya, amelyekkel az '56-os évszámot rakták ki a diákok.

A Hám János Római Katolikus Iskolaközpont diákjai a sulirádiósok segítségével a szünetekben 1956-os témájú zenés-verses összeállításokat hallgathattak meg. Az iskola diákjainak egy része Gnándt Zoltán történelemtanárral a miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnáziumban ünnepelt október 23-án - tudtuk meg Ádámkó István igazgatótól.

Szerdán az iskola tanulói a Diáktanács kérésére piros-fehér-zöld felsőkben érkeztek az iskolába. Az V-VIII. osztályosok voltak a pirosak, a IX-X.-esek a fehérek, a XI-XII. osztályosok pedig a zöldek.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: