2019-10-24 08:47:26• hírek • Szatmár.ro

1956-os megemlékezés a Rákóczi Ferenc Általános Iskolában

A „pesti srácok” indította forradalomról nyílt lehetőség beszélni és megemlékezni az október 23-i emléknap kapcsán.


A Rákóczi Ferenc Általános Iskola tanulói betekintést nyerhettek a különböző előadásimódszerek segítségével az 1956-os forradalom előtti sötét és embertelen időszakba. Ismerni kell az elnyomott és nélkülöző emberek sorsát ahhoz, hogy a változtatást követelő nép szándékát, forradalmi eszméjét megértsük. A VI. és VIII. osztályos tanulók közösen vettek részt egy megemlékező műsoron, ahol Gnándt Zoltán iskolaigazgató-történelemtanár rövid történelmi előadást tartott.

A diktatúra kérdését szerepjáték segítségével domborították ki, majd a modern technika segítségével megnézték az eseményeket átélt emberek beszámolóit.

A jól kiválasztott dokumentumfilm segítségével sikerült közel hozni az 1956-os októberi forradalom napjait. Az V. osztály egy rövid ismertető film megtekintése után meghallgatta Kiss Dénes, Velünk, vagy ellenünk című versét, amely bátorította-buzdította az igazságért küzdő „pesti srácokat”.

„Az ifjúság acél-szíve a forróságtól megreped! – Döntsd el magyar, döntsd el diák, és fonjunk lánccá a kezünk! Döntsd el, ki élsz itt e honban velünk jössz-e? Vagy ellenünk?”

Mindezek után Győrbíró Csilla Emese osztályfőnök röviden, számukra érthető módon beszélt az eseményekről. Végezetül egy-egy emlékeztető lapot készítettek a gyerekek, amely megörökítette e nevezetes nap eseményeit.

„Az ünnepi megemlékezések életünk fontos pillanatai, amire korán rá kell nevelni a fiatalokat, hogy évtizedek múlva se hulljon a feledés porába. A lángot nemcsak őrizni kell, hanem tovább kell adni, a felnövekvő nemzedék szívére kell helyezni.” – fogalmazott Győrbíró Csilla Emese szakmódszertani előadó.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: