2007-10-23 20:57:00• hírek • Szatmar.ro

1956-os megemlékezés

saranditamasA Szent István kör megemlékezésén Sárándi Tamás muzeológus tartott előadást.

A Szent István kör szervezésében, az 1956-os megemlékezés keretein belül, Sárándi Tamás muzeológus tartott előadást az RMDSZ székházában.

Sárándi Tamás többek között arról az időszakról beszélt, amely párhuzamosan zajlott a magyarországi forradalom eseményeivel. Hazánkban sokáig tagadták a holocaust létezését, és ennek tisztázására létrehoztak egy bizottságot, amelynek minden levéltári anyag, illetve dokumentum rendelkezésére állt a valódi történések tisztázására. A bizottság megalapítása azért is volt szükségszerű, mivel a ma működő politikai pártok közül, egyik sem vallja magát a kommunista párt utódjának.

gyulesszent

 

A dokumentumban összegyűjtötték az említett korszakban elkövetett bűnöket a magyar kissebséggel szemben, szó esik az államosításokról, a magyar nagyvárosok elrománosításáról, a magyar sajtótermékek megszüntetéséről, valamint a földreformról. A jelentés végül elérte a célját, a románok is elismerték és elítélték a kommunizmus időszakának sötét oldalát, ugyanis a kutatásokban a két nemzet egyaránt vett részt.

A fiatal muzeológus továbbiakban azt is elmondta, a jelentés által feltárt adatoknak a tananyagba is bele kellene kerülniük, hogy mindenki számára világossá váljék milyen volt a kommunista rendszer Romániában. Az előadást Szőcs Péter, a Szent István kör elnöke zárta, azt követően pedig a téma megvitatására került sor a hallgatókkal.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: