2010-09-14 14:19:59• hírek • Szatmár.ro

1956 erdélyi áldozatairól az Átjáróban

Az Átjáró 2010. szeptember 15-ei, szerdai adása egy újabb epizódot mutat be Páskándiné Sebők Anna kultúrtörténész Erdély 1956 című dokumentumfilm-sorozatából.

A tények ismertek:1956. november 4-én a szovjet csapatok megtámadták a magyar fővárost. Eközben Erdély szívében a kolozsvári Bolyai Tudományegyetemen a diákszövetség Várhegyi István vezetésével még az egyetemi reformokról és programtervezetekről tárgyal.

Nem sokáig, a diákszövetség vezetőjét hamarosan letartóztatják, s ezzel elindul a Bólyai Egyetem felszámolásához vezető folyamat. A román hatalom példát kíván statuálni, és a lázadás írmagját is ki akarja irtani, ekkor kerül börtönbe a neves színházi szakember, Koczka György, akinek életére e megaláztatás örökre rányomja bélyegét.

„Személyes okom is van a témaválasztásra - fűzi hozzá Marosi Péter, az adás szerkesztője. - Az 1956-os, Bólyai néven ismert per egyik elítéltje Koczka György, a temesvári Magyar Színház dramaturgja volt. A 80-as évek elején, kezdő színészként Koczka Gyuri házával szemben laktam, és estéimet gyakran nála töltöttem.

A  Ceausescu korszak bizonytalan napjaiban megnyugtatón hatott rám a vendégszeretet, az otthon régi polgári miliője. Gyuri gyakran megnyílt, de a vidámabb anekdoták mellett néha elhallgatott, s mi tudtuk, hogy a börtönéveire gondol. Abban az időben e téma tabu volt, s ő is csak utalásokkal emlékezett a múltra, s bennem is az elhangzottak egy-egy morzsája maradt csak meg. Most, amikor a filmben szembesültem a börtönévek valóságával, döbbentem csak rá Gyuri életének igazi tragédiájára."

1957-ben az erdélyi értelmiségi körökben tovább folytatódnak a letartóztatások. A forradalom egyéves évfordulóján kerül börtönbe Csiha Kálmán erdélyi református püspök is. A műsor második felében, a nemrég elhunyt egyházi vezető megrázó történetét ismerhetik meg a nézők.

Szerkesztő-műsorvezető: Marosi Péter

Adás: 2010. szeptember 15., (m2, 19.15)

2010. szeptember 16., (m1, 15.30)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: