2010-09-10 10:54:03• hírek • MTI

18 halott, több mint 150 sebesült

Az észak-oszétiai Vlagyikavkazban csütörtökön történt terrorcselekmény halálos áldozatainak száma az éjszaka 18-ra emelkedett, több mint 158 ember megsebesült - közölte pénteken reggel a helyi egészségügyi minisztérium.

Az éjszaka a tíz legsúlyosabb sérültet Moszkvába szállították repülőgépen. Az ügyben már őrizetbe vettek három gyanúsítottat - közölték hivatalos forrásból, de részletekkel nem szolgáltak. A merényletet gyakorlatilag vállalta a magát a Kaukázus Emírjének nevező Doku Umarov saját honlapján, de ezt a szakértők kétkedéssel fogadják, mivel Umarov pozíciója eddigi hívei között vitatottnak látszik, s az utóbbi időben minden ilyen akciót magára vállalt.

A merénylők egy ingusföldi rendszámmal ellátott autójukat röpítették a levegőbe. A gépkocsiban szakértők szerint 30-40 kilogrammnyi trotil robbanóerejének megfelelő mennyiségben lehetett robbanószer. Az autóból csak egy kis halom fém maradt a tévéadások tanúsága szerint. Nem sokkal később egy további pokolgépet is találtak.

Alekszandr Bortnyikov, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat igazgatója az úgynevezett ekazsevói szélsőséges csoportot gyanúsítja: az ingusföldi falu elleni különleges akcióban tavasszal megöltek hét szélsőségest, köztük a Szaid Burjasztkij néven ismert szélsőséges ideológust, aki az öngyilkos merénylők felkészítéséért volt felelős, és négy Kartojev fivért. További három Kartojevet a Nyevszkij Expressz vonat elleni tavalyi merénylet kapcsán őrizetbe vettek.
Szaid Burjatszkij a különleges hadművelet idején egy Dobrijev nevű férfi házában bujkált, s ez a neve a csütörtökön felrobbantott Volga tulajdonosának is, de még nem világos, ugyanazon személyről van-e szó.

A Volga tulajdonosa elmondta: már régen el akarta adni autóját, de nem talált vevőt, mígnem a hét elején jelentkezett nála valaki, aki azt mondta, sürgősen szüksége van a kocsira, nincs ideje átíratni, majd fizetett és Dobrijev kocsira adott meghatalmazásával távozott. A kocsi alig fél órával a robbanás előtt lépte át az Ingusföld és Észak-Oszétia közötti határt.
A robbanóanyagot részben a propán meghajtással is működő autó gázballonjába tették csavarokkal és apró fémdarabokkal, ezek, valamint az autó szétrepülő darabjai okozták a legtöbb sérülést.

A robbanás olyan erejű volt, hogy az egész városban hallatszott, s a környező házakban nem csak az ablakok törtek ki, hanem a falak is megsérültek. A lapok szemtanúk közlései alapján arról számoltak be, hogy a kocsi - egy Volga - a piac bejárata előtti dugóban állt, s ha nem lett volna dugó,  a merénylet jóval több áldozatot követelt volna, mert különben nyilván nagy sebességgel behajtott volna a zsúfolt piacra.

A Kommerszant című moszkvai lap idézte Dmitrij Medvegyev elnököt, aki azt mondta: a tetteseket meg fogják találni és felelősségre vonják, ellenállás esetén pedig megsemmisítik. A lap emlékeztetett rá, hogy az orosz államfő hasonlóan nyilatkozott a moszkvai metróban elkövetett merényletek után is, azóta kitartóan folynak az egész Észak-Kaukázusban a különleges hadműveletek, és már több mint 30 szélsőségest megöltek.     
Észak-Oszétiában pénteken gyásznapot tartanak a terrorakció áldozatainak emlékére.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: