2013-05-27 22:51:34• hírek • Kocsis Zoltán

1.833.120 lej bírságot vetett ki idén a közlekedési rendőrség

Az első harmadévben Szatmár megyében nőtt a lakásból való lopások, a közlekedési kihágások, a határsértéssel kapcsolatos bűncselekmények száma, derült ki a Szatmár Megyei Rendőrség hétfői tájékoztatásából.

A Megyei Területi Közrendészeti Hatóság  májusi ülésén elhangzottakból kiderül azonban, hogy semmilyen kategóriában nem tapasztalható akkora növekedés, mint az adócsalások terén: a tavalyi év megfelelő periódusában tapasztal 93-ról idén 220 emelkedett a szám - ez 236%-os növekedést jelent. Szintén nőtt a határsértéssel kapcsolatos esetek száma - 12-ről 17-re.

Az országos tendenciának megfelelően jelentősen emelkedett a lakásból való lopások száma is: míg a tavalyi első négy hónapban 155 esetet regisztráltak, addig az idén számuk 189-re emelkedett. Ez 21,93%-os növekedést jelent.

Tízzel 198-re emelkedett a közlekedési bűncselekmények száma, ebben a kategóriában Szatmár megye a sajnálatos 10. helyen áll országos viszonylatban. A közlekedési kihágások száma az idei első harmadévben elérte a 22.601-et, ami 2.144-el több, mint tavaly. A kiszabott bírságok összértéke 1.833.120 lej.

Örvendetes viszont, hogy csökkent a személyes sérüléssel járó közlekedési balesetek száma - igaz, csak öttel. Ennek következtében az első négy hónapban 46 ilyen baleset történt. A két leggyakoribb ok a sebességkorlátozás be nem tartása valamint a gyalogosok figyelmetlensége.

Ami a pozitívumokat illeti, Szatmár megyében idén mindössze 58 utcán elkövetett bűncselekményt regisztráltak - ebben a tekintetben az előkelő 37. helyen állunk országos viszonylatban. Ezek közül 46 lopás, hat rablás és négy közszemérem megsértése volt. „Bátran kijelenthetjük, ebben a tekintetben Szatmár egy biztonságos megye", jelentette Constantin Talos, a rendőrség megyei parancsnoka.

A lakásból történő lopásokkal kapcsolatban Talos a lakosság felelőtlenségét emelte ki. Ismét felmerült az ötlet, hogy videórendszert kellene kiépíteni a megye bejáratain annak érdekében, hogy követni tudják az esetleges bűnelkövetők útját.

Tekintve, hogy az iskolások által vagy az ő kárukra elkövetett bűncselekmények 92%-a az tanintézmények falai között történik és mindössze 8% azokon kívül, Gheorghe Avram, a Szatmár Megyei Csendőrség parancsnoka felvetette annak lehetőségét, hogy a (nagyszünetekben) csendőrök vagy rendőrök mehessenek be az udvarra, puszta jelenlétükkel jelezve: figyelnek a rendre. A Megyei Területi Közrendészeti Hatóság tagjai azonban nem lelkesedtek az ötletért - akárcsak, amint azt maga Avram árulta el, a iskolaigazgatók sem, amikor nekik vetette fel elképzelését.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: