2013-07-16 13:21:22• hírek • Póti Orsolya

175 éve halt meg Kölcsey

A költő halálának 175., valamint a Hymnus megírásának 190. évfordulója jegyében zajlik idén a Kölcsey-megemlékezés Szatmár megyében - tájékoztatott Muzsnay Árpád, az EMKE alelnöke.

Augusztus elsején, csütörtökön délelőtt 10 órától Szatmárnémetiben, délután 17 órától pedig Nagykárolyban tanácskoznak a költő életét és munkásságát ismerők, míg augusztus 2-án, péntek délután 17 órától Sződemeteren, Kölcsey szülőfalujában immár 24. alkalommal kerül sor ünnepi főhajtásra a költő szobra előtt.

A Szatmárnémetiben zajló irodalmi tanácskozásnak az Astoria szálló nagyterme ad otthon, ahol Muzsnay Árpád köszönti a meghívottakat és az érdeklődőket, majd Életem: Kölcsey címmel tart megnyitó előadást. A tanácskozás első felében Csorba Sándor nyíregyházi történész, Szilágyi László pszichológus és Kereskényi Sándor irodalomtörténész előadásaira kerül sor, rövid szünet után pedig Gál Gyöngyi tanárnő, Kasztovszky László tanár és Takács Péter történész előadásait követhetik figyelemmel az érdeklődők.

„Úgy gondolom, érdemes lesz megnéznünk, mit jelent ma, a mai fiatalság számára tanítani a Hymnust és Kölcseyt, éppen ezért hívtam meg Gál Gyöngyi tanárnőt, aki Kölcsey tanítása a romániai magyar iskolákban címmel tart előadást, valamint Kasztovszky Lászlót, aki bemutatja miként tanítják a Himnuszt napjainkban" - mondta el Muzsnay Árpád, az EMKE alelnöke, a rendezvény főszervezője a július 16-i sajtótájékoztató keretében.

A Napjaink Kölcsey Ference című irodalmi tanácskozás a Károlyi-kastély előadótermében folytatódik 17 órától, ahol Bogdan Georgescu, a Nagykárolyi Kulturális, Sport- és Idegenforgalmi Igazgatóság vezetője üdvözli a tanácskozást, majd köszöntőbeszédet mond Kovács Jenő Nagykároly polgármestere és Kádár Ferenc nagykárolyi költő.

Az érdeklődők olyan személyek előadását hallgathatják meg, mint Kulin Ferenc irodalomtörténész, Mercs István irodalomtörténész, Varga Attila jogász, Nagy Zsuka költő, Bene János történész és Németi János nagykárolyi történész.

Az EMKE a Szatmárnémeti Kölcsey Kör, a Nagykárolyi Kulturális, Sport- és Idegenforgalmi Igazgatóság, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület, Tasnád RMDSZ-szervezete, Sződemeter Református Gyülekezete és Sződemeter Polgármesteri Hivatala közreműködésével idén immár huszonnegyedik alkalommal rendezi meg a hagyományos sződemeteri Kölcsey-megemlékezést.

Az esemény augusztus 2-án, péntek délután 17 órától ökumenikus imával veszi kezdetét a sződemeteri templomkertben lévő Kölcsey-szobor előtt. Áhítatot tart Pakulár István református lelkész, Bodor Zoltán római katolikus plébános és Florin Holhos görög katolikus parókus. Köszöntőt mond Gheorghe Marian, a település polgármestere és Adrian Stef, a Szatmár Megyei Tanács alelnöke. A megemlékezés felkért ünnepi szónokai Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke és Monostori Imre irodalomtörténész lesznek.

A Hymnust Varga Sándor színművész szavalatában hallgathatják meg az érdeklődők, valamint közreműködnek az álmosdi, a szatmárcsekei, a szilágypéri, a tasnádi és a szilágysomlyói szavalók, illetve a tasnádi Maestoso kórus tagjai. Ez alkalomból a szilágysomlyói 16-os számú Báthory István cserkészcsapat tagjai állnak díszőrséget. Az ünnepi beszédeket és szavalatokat koszorúzás követi.

A rendezvény fővédnökei Adrian Stef, a Szatmár Megyei Tanács elnöke és Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: