2019-08-23 13:19:46• hírek • Nagy Tímea

16 millió eurónyi egészségügyi beruházás vár megvalósításra megyeszerte

Csütörtök délután került sor Szatmárnémetiben, a 18. PMN keretében a Partiumi Fiatal Orvosok Találkozójára a helyi politikummal.

A közvetlen hangulatú eszmecserén nem csak orvosok vettek részt, hanem helybeli politikusok is, köztük Pataki Csaba megyei tanácselnök. A két és fél órás esemény több fontos témát körbejáró, őszinte és konstruktív beszélgetéssel telt. Tökéletes alkalom nyílt a jelenleg futó projektek, az orvosokat is érintő problémák és a megoldási javaslatok megvitatására.

 

Olyan százezreket érintő egészségügyi beruházásokról esett szó, mint a sürgősségi központ bővítése 1,5 millió euró értékben, a megyei kórház új, hatemeletes szárnyának megépítése 11 millió eurós pályázat révén, a tasnádi járóbeteg-ellátó központ teljes átépítése 1 millió euró értékben, illetve a 12 millió lejes támogatás, melyet a Szatmár megye az Egészségügyi Minisztériumtól kapott eszközbeszerzésre.

 

A grandiózus fejlesztések között aprónak tűnik, ám létfontosságú ügy a Csokonai (Turdor Vladimireascu) utcai 24 orvoslakás kiosztása. A Szatmár Megyei Tanács megsürgeti a folyamatot, így két tucat egészségügyi dolgozó és családja jut végre saját otthonhoz.

 

A résztvevők fontos következtetésekre jutottak a családorvosi helyzettel kapcsolatban egyaránt.

 

A jelenlevő szakemberek megfogalmazása alapján az egyik megoldásra váró feladat a szakorvosok és a háziorvosok közötti kommunikáció hatékonyabbá tétele a páciensek állapota érdekében, hogy a beteg helyben kapjon nagyobb segítséget. A másik az egyre kisebb utánpótlás, mivel a családorvosokra egyre több páciens jut.

 

A másik baj az, hogy nem minden településre jut állandó családorvosi ellátás. A szakemberek és a politikum közös javaslattal állt elő, mely mindenkinek elnyerte a tetszését. A megyei tanács már keresi a pályázati lehetőségeket egy olyan egészségügyi szűrőkocsi beszerzésére, mellyel elzárt, városoktól és egészségügyi központoktól messze eső, hátrányos helyzetű településeket látogatna az szakértői csapat. Ott egyfajta közegészségügyi állapotfelméréssel segítenek majd az elszigetelten élő embereknek. Erre óriási igény mutatkozik.

 

Örömhír is jutott a délutánra, hiszen másfél év ügyintézést követően sikerrel zárult le a reagensek beszerzési folyamata, és folyamatban van a Szatmár Megyei Kórház laboratóriumának akkreditációs folyamata – árulta el Pataki Csaba.

 

Technikailag ez az intézmény a megye legmodernebb és legfelszereltebb laborja. Beszerezték az összes olyan reagenst, mely lehetővé tesz olyan típusú vizsgálatokat, melyekért a betegek más megyékbe kényszerültek utazni. Ezek között említhető a tumormarkeres vizsgálat vagy különböző hormonális vizsgálatok. A hosszú adminisztratív hercehurca után, végre mindent meg tudnak oldani a kórház saját laboratóriumán belül.

 

Egy kisebb gond merült fel a Szatmár Megyei Egészségügyi Biztosítóházzal kapcsolatban, hiszen nem biztosít minden tevékenységet. Ezzel kapcsolatban, már dolgoznak a működési szabályzaton.

 

Szatmár mindenkit haza vár, az orvostanhallgatóit különösképpen

 

Voltak rezidens orvosok is a találkozón, az egyikük jelenleg Hollandiában dolgozik. A fiatalok érdeklődve hallgatták a fejlesztéseket, és örömmel vették, hogy Szatmár megyében ilyen nagymértékű fejlesztésekbe vágtak. A beruházások első sorban a lakosság jólétét szolgálják, de a megyei tanács nem titkolt célja, hogy az infrastrukturális fejlesztések révén hazacsábítsa a megyénkből külföldre költözött orvostanhallgatókat.

 

Reményeik szerint, hosszú távon beválnak a kettős nemes célt szolgáló tervek, s úgy a lakosság, mint a Szatmár megyei egészségügyisek elégedettebbé válnak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: