2010-02-10 13:47:25• hírek • Szatmár.ro

Átszervezik a fejlesztési régiókat

Hallgatólagos beleegyezéssel elfogadta a Szenátus a fejlesztési régiók átszervezésére vonatkozó RMDSZ-es indítványt: a képviselőházé a vétójog.

Günthner Tibor, Szatmár megyei szenátor elárulta: a törvénytervezet ügyében végülis nem tartottak szavazást, viszont, mivel lejárt az elfogadásra kijelölt határidő, úgynevezett „hallgatólagos beleegyezéssel” továbbkerül a kezdeményezés a képviselőház elé. A szenátor ismét hozzászólt a témához.

- Fenntartottam az érdekvédelmi szervezet álláspontját. Kihangsúlyoztam: ahhoz, hogy az európai pályázati támogatások 2013-tól ne elsősorban a nagyvárosok felé áramoljanak, hanem a kisebb, elszigetelt közösségek felzárkózását segítsék elő - tehát azt, ami a valódi céljuk - nagyon fontos, hogy kisebb, két-három megyés fejlesztési régiók jöjjenek létre Romániában. Az EU a jövőben adminisztratív szereppel is ellátná a fejlesztési régiókat, ami a kisebb megyék számára katasztrofális dolog volna. Bár voltak bizonyos fenntartások, az átszervezés lényegi kérdéseivel gyakorlatilag mindenki egyetértett: végülis a szenátus részéről elfogadottnak tekinthető a tervezet - hangsúlyozta ki a szenátor. Az RMDSZ javaslata szerint Romániának a jövőben 16 fejlesztési régiója lenne.

A parlamenti tisztségviselő hozzászólt a községek különválására vonatkozó indítványokhoz is - az RMDSZ nevében támogatásról biztosította ezeket a kezdeményezéseket, cserébe azt kérte szenátortársaitól, hogy amikor eljön az ideje, ők is IGEN-nel szavazzanak az Avasújváros és Ráksa különválására irányuló törvénytervezet elfogadásáról.

- Bár a kormány a költségekre hivatkozva nem támogatja az új községek létrehozását, rámutattam: ezek a kezdeményezések elősegítik a közpénzek minél hatékonyabb elosztását, hogy azok a legkisebb, legelszigeteltebb közösséghez is megfelelő mértékben eljussanak. Felsoroltam a Szatmár megyei pozitív példákat - Egri, Kálmánd, Csomaköz, Kökényesd - amelyek azt mutatják, hogy az új, lelkesen dolgozó vezetők által irányított közigazgatási egységek rohamosan fejlődnek.

Az Avasújváros és Ráksa különválására vonatkozó törvénykezdeményezés hamarosan a képviselőház elé kerül, ezt követően dönthet a szenátus az ügyben. 
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: